Top 7 biljaka za bolji vid

Crvenilo, svrab i peckanje očiju, smanjenje vidne oštrine, pojava točaka u vidnom polju neki su od simptoma koje nikako ne treba ignorirati.

Iako su oči jedan od najvažnijih, ali i najosjetljivijih organa u našem tijelu, zdrave osobe ih često uzimaju zdravo za gotovo. Međutim, i posve blagi nagovještaji poremećaja vida znatno utječu na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, pa tek onog trenutka kada se pojave, ljudi shvate koliko je besprijekoran vid važan za kvalitetan život. Na narušeno zdravlje očiju, ali i cijelog organizma, mogu ukazivati različiti simptomi (crvenilo, svrbež, peckanje, smanjenje vidne oštrine, pojava točaka u vidnom polju …), koje nikako ne treba ignorirati jer mogu dovesti do ozbiljnih bolesti i uzrokovati trajna oštećenja vida. Bolesti očiju su brojne, a među najčešće ubrajaju se: konjuktivitis (upala sluznice koja prekriva bjeloočnicu i unutrašnju površinu kapka), katarakta (zamućenje očne leće čija je posljedica zamagljeni vid), glaukom (oštećenje očnog živca, često uzrokovano povišenim intraokularnim tlakom), suho oko (bolest koja nastaje uslijed oslabljene funkcije suznih žlijezda), keratitis (upala rožnice), makularna degeneracija (propadanje žute mrlje kod starijih osoba) i dijabetička retinopatija (komplikacija dijabetesa melitusa koja se očituje kao oštećenje krvnih žilica na fundusu oka). Neke bolesti oka liječe se brzo i lako, dok druge zahtijevaju poseban i često dugotrajan tretman, zato je već pri pojavi bilo kojeg od navedenih simptoma neophodno posjetiti oftalmologa. S druge strane, zdrave osobe mogu doprinijeti očuvanju svojeg vida na razne načine, prije svega prehranom koja obiluje vitaminom A i betakarotenom, vitaminima C, E i D, » cinkom «, selenom, karotenoidima i omega-3 masnim kiselinama. Također, iako nisu svemogući, preparati na biljnoj bazi mogu ublažiti tegobe očnih bolesti, zaustaviti niz degenerativnih promjena na očima, te spriječiti njihovu pojavu.

Vidac

Vidac predstavlja prirodnu alternativu kapima za oči.

Vidac predstavlja prirodnu alternativu
kapima za oči.

Biljka vidac, poznata i pod nazivima vidova trava, vidovčica, vidica, vidovača, očanica, još od srednjeg vijeka koristi se za liječenje i prevenciju očnih bolesti kao i poboljšanje vida. U narodnoj medicini dugo je slovila za jedino sredstvo koje može iscijeliti ozbiljne bolesti očiju. Sadrži vitamin C, glikozid rinantin, kiselinu eufrastan, smole, eterična ulja i gorke tvari. Učinkovito djeluje protiv virusa i bakterija u oku, smiruje iritaciju, ublažava bolove i osjećaj suhoće, pa može pomoći u slučaju infekcija oka, alergijskih reakcija, upale očnog kapka, vjeđe, rožnice, suznih kanalića, kratkovidnosti i tegoba izazvanih povišenim očnim tlakom. Također se upotrebljava u homeopatiji i predstavlja prirodnu alternativu kapima za oči, kao i drugim sredstvima koja se u konvencionalnoj medicini primjenjuju za liječenje bolesti očiju.

• Žličicu usitnjenih listova biljke vidac preliti sa 2 dl hladne vode, ostavite da zakuha i poslije dvije minute ocijedite. Mlakim čajem ispirite oči ili stavljajte obloge dva-tri puta dnevno.

Sikavica

Oči su ogledalo duše, ali i pokazatelj u kakvom je stanju vaš organizam, pa su nerijetko bolesti očiju jedan od simptoma bolesti jetre. Budući da je jetra, između ostalog, odgovorna i za zdravlje očiju, u tom slučaju fitoterapeuti preporučuju preparate od sikavice, biljke u narodu znane i kao zmijina trava, mliječni odnosno šareni čkalj i badelj. Ona sadrži kompleks bioflavonoida, aktivnih sastojaka poznatih pod nazivom silimarin ekstrakt, čija komponenta silimarin obnavlja oštećene membrane stanica jetre, vraćajući im njihovu aktivnost, i također podiže razinu glutationa, antioksidansa koji čisti jetru te onemogućava ulazak novih toksina. Istraživanja su pokazala da sikavica može pomoći u očuvanju vida kod dijabetičara, jer regulira razinu šećera u krvi i utječe na djelovanje slobodnih radikala.

Vezani članak:  Makrobiotički napitci

Ginko biloba

» Ginko biloba « se već stoljećima koristi kao lijek za bolesti središnjeg živčanog sustava, ali i bolesti očiju. Brojna istraživanja su potvrdila da ginko biloba djeluje kao selektivni cerebrovaskularni dilatator, koji poboljšava cirkulaciju i stimulira protok krvi u stražnjem dijelu oka. Blagotvorno djelovanje te biljke povezano je s poboljšanjima stanja u slučaju makularne degeneracije oka i glaukoma, što su potvrdila i istraživanja korejskih znanstvenika.

Zeleni čaj

Kada je riječ o zdravlju očiju, značajan je kofein koji, pored obilja antioksidansa i tanina, također ulazi u sastav » zelenog čaja « i vrlo je učinkovit u slučaju otečenosti očnih kapaka i podočnjaka. Stoga, ukoliko često patite od spomenutih tegoba, trebate na očima nekoliko minuta držati » iskorištene vrećice zelenog čaja « – otoci i tamni kolutovi nestat će kao rukom odnešeni. Taj napitak je također prava riznica luteina i zeaksantina, karotenoida koji igraju ključnu ulogu u zaštiti očiju i smanjuju rizik od pojave makularne degeneracije oka.

Komorač

Morač ili komorač je popularna začinska biljka, u narodnoj medicini također poznata kao djelotvoran biljni lijek protiv raznih očnih bolesti. Ublažava upale i infekcije, poboljšava vid, uklanja umor očiju i vraća im bistrinu, a čaj od ove biljke koristi se za ispiranje očiju u slučaju bolesti kao što su katarakta i glaukom. Rezultati nedavno provedenih istraživanja pokazuju da samo jedna kap vodenog ekstrakta sjemenki komorača može znatno sniziti intraokularni tlak kod osoba oboljelih od glaukoma, što ukazuje na činjenicu da bi preparati koji ga sadrže u bliskoj budućnosti mogli postati osnovni medikamenti u liječenju te bolesti.

• Žličicu usitnjenog komorača prelijte s 2 dl kipuće vode, ostavite da se kuha još pet minuta, pa poslije 10-15 minuta ocijedite. Kada se ohladi, čajem ispirite oči.

Ekstrakt sjemenki grožđa

Poznat po svojim brojnim zdravstvenim koristima, ekstrakt sjemenki grožđa smatra se jednim od najboljih prirodnih sredstava za očuvanje zdravlja očiju. Preporučuje se za ublažavanje tegoba u slučaju različitih poremećaja vida – dijabetičke retinopatije, katarakte, makularne degeneracije, ali i tegoba nastalih zbog naprezanja očiju. Ekstrakt sjemenki grožđa sadrži mnoštvo fitokemikalija korisnih za zdravlje očiju uključujući linolensku kiselinu, flavonoide, vitamin E i oligomerne proantocijanidine, poznate po antihistaminskim i antioksidantnim svojstvima.

Krizantema

Čaj od cvjetova krizanteme u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se već više od tisuću godina i jedan je od osnovnih prirodnih lijekova protiv bolesti oka. Ovaj napitak neobičnog slatkastogorkog ukusa sadrži betakarotenom i predstavlja odličan izvor vitamina B-kompleksa (holina, niacina, folne kiseline i riboflavina). Ublažava simptome očnih poremećaja kao što su zamagljen vid, suzenje očiju, pojava točaka u vidnom polju, a zahvaljujući obilju vitamina C, odlično je sredstvo protiv upala i infekcija oka izazvanih bakterijama. Posebno se preporučuje osobama koje previše vremena provode za računalom.

Po jednu žlicu sitno nasjeckanog lista i cvijeta biljke vidac i lista cvijeta stolisnika prelijte s 3 dl ključale vode. Ostavite poklopljeno da odstoji dva sata. Ocijedite i ispirite oči ujutro, u podne i navečer po dvije minute. Navečer stavljajte oblog i držite ga na očima 10 minuta.

Vježbe koje će sačuvati vid

Ako uvijek gledate u istom smjeru, slabite mišić oka. Osim toga, uključeni mišići postaju previše napeti, pa se mogu pojaviti glavobolje, suhoća oka, pa čak i epizode zamućenog vida. Ipak, redovnim vježbanjem možete smanjiti ove probleme.

Vezani članak:  Nesanica: Što će vam lijekovi kad su tu ljekovite biljke

1. vježba

Udobno se smjestite. Dlanom prekrijte oči. Ne pritiskajte ih. Opustite se i gledajte tamu nekih 30 sekundi. Cijelo vrijeme duboko i tiho dišite.

2. vježba

Sjednite u istom položaju, pogledajte gore i zadržite pogled pet sekundi. Zatim spustite pogled. Sad pogledajte dole i zadržite pogled pet sekundi. Vratite se u normalan položaj. Ponovite pet puta.

3. vježba

Sad pogledajte udesno, ne okrečite glavu, zadržite pogled pet sekundi. Zatim pet sekundi gledajte ulijevo. Opustite oči, pa ponovite pet puta.

4. vježba

Ako imate vremena, isprobajte slične vježbe: gledajte ulijevo i dole desno, a zatim udesno i dole lijevo. Sve ponovite pet puta.

5. vježba

Stisnite oči što čvršće možete. Držite tako pet sekundi. Zatim otvorite oči koliko god više možete, zadržite pet sekundi. Ponovite sve pet puta.

6. vježba

Vrtite očima pet krugova ulijevo, pa opustite oči. Zatim vrtite pet krugova udesno i opet se opustite.

7. vježba

Zagledajte se u vrh nosa. Zadržite takav pogled ukriž tri sekunde. Opustite se. Zatim bez pomicanja glave pogledajte u strop. Zadržite pogled tri sekunde. Opustite se. Ponovite sve pet puta.

8. vježba

Pronađite neki predmet koji vam je blizu, na primjer tipku na tipkovnici, i gledajte je dvije sekunde. Zatim se zagledajte u daljinu dvije sekunde. Ponovite 10 puta.

9. vježba

Iz kuta sobe ili mjesta na kojem sjedite pregledajte pomnije sve što se nalazi u sobi. Gledajte tako minutu.