Cijela istina o listu masline

List masline bio je cijenjeno i često korišteno ljekovito sredstvo još od najstarijih vremena.Ljekovito djelovanje čaja od lista masline bilo je poznato još u srednjem vijeku. Danas ga preporučuju i mnogi liječnici, jer se velika količina ljekovitih tvari iz lista masline izlučuje u vrućoj vodi. Iako se kao lijek najčešće priprema čaj od osušenog lišća masline, može se pripremati i od svježeg, tek ubranog.

List masline sadrži gorku tvar, flavonoide, saponine, tanin, smolu, šećer, nešto eteričnog ulja te kolin, koji širi krvne žile i tako smanjuje previsok krvni tlak. Osim toga, u listu masline su oleuropein i oleuropezid, tvari za koje se smatra da su najaktivnije i najljekovitije sastavnice lista masline.

List masline ne sadrži tvari koje bi mogle imati ikakvo štetno djelovanje na čovjekov organizam, ali uzimanje prevelikih količina čaja može u početku pogoršati zdravstveno stanje. No, to je samo privremena popratna pojava koja zapravo dokazuje ljekovito djelovanje tvari iz lista masline. Zbog djelovanja tih aktivnih tvari odjednom se uništava velik broj štetnih mikroorganizama pa ih jetra ne može odmah izbaciti iz organizma. Organizam tada može reagirati laganom glavoboljom, blagim alergijskim promjenama na koži i osjećajem umora. Kad jetra ukloni sve štetne tvari iz organizma, nestaju popratne pojave. Stoga je najbolje u početku uzimati manju količinu čaja od lista masline, a zatim pomalo povećavati dnevnu dozu.

Listu masline pripisuje se da širi krvne žile, snižava previsok krvni tlak, povećanu masnoću i kolesterol u krvi, smanjuje povećanu količinu šećera i mokraćne kiseline u krvi, usporava i liječi aterosklerozu te pomaže kod srčanih tegoba. Također liječi prehladu, gripu i upalu pluća. Ima blagotvoran učinak na neurednu probavu i potiče bolji rad želuca i crijeva.

List masline bio je cijenjeno i često korišteno ljekovito sredstvo još od najstarijih vremena. Smatra se da su njegova ljekovita svojstva otkrili stari Egipćani, koji su ga, osim kao sredstvo koje jača i djeluje protiv groznice, koristili i za mumificiranje faraona.

Djeluje protuupalno

List masline pospješuje izlučivanje mokraće te pomaže kod upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, potiče bolji rad jetre i izlučivanje žuči te pomaže u liječenju hepatitisa. Kupke od čaja lista maline posebno se preporučuju kod ženskih bolesti. List masline ima blagotvoran učinak na kosti i zglobove, pomaže kod reume, artritisa i gihta. Odličan je antiseptik te vrlo djelotvorno sredstvo kod herpesa, gljivica, ogrebotina i rana.

Vezani članak:  Soja i sojini proizvodi

Čaj od lista masline

Priprema: Prokuhajte 2,5 dl vode. Dok voda još vrije, dodajte oko 10 g sušenog lišća masline. Čim ste dobro promiješali, smanjite vatru. Ostavite neka lagano vrije 2-3 minute, zatim poklopite i ostavite još 10-ak minuta. Čaj procijedite. Možete ga piti dok je još topao ili hladan, ali izbjegavajte dulje stajanje ili podgrijavanje.

Protiv visokog tlaka

Kuhajte 20 listova masline u 3 dl vode dok ne ispari na 2 dl. Pijte ovaj čaj ujutro i navečer prije jela.

Ne uz antibiotike!

Kemijski spojevi u listu masline mogu djelovati i tako da ometaju djelovanje antibiotika. Stoga proizvode na bazi maslinova lišća ne bi trebalo uzimati u isto vrijeme kad i antibiotike. Ne treba pretjerivati s uzimanjem čaja od masline i zato što snižava krvni tlak. Također se ne preporučuje trudnicama.

Ako vam se pak nikako ne sviđa okus čaja od masline, možete mu poboljšati okus limunom, medom ili sladilom.