Zeleno lisnato povrće štiti jetru

Jetra je čudesan organ jer se može obnavljati čak i kada je oštećena više od 50 %. Ona svakodnevno obavlja puno važnih funkcija koje nas održavaju u životu, između ostalog, odgovorna je za preradu hrane i masnoća te eliminaciju toksina i drugih štetnih tvari koje unosimo. Zapravo, sve tvari koje unosimo kroz organizam prolaze kroz jetru, gdje se razvrstavaju na toksine i ostale molekule. Jetra pretvara toksine u molekule koje se mogu eliminirati iz organizma putem bubrega ili crijeva. Ako jetra postane preopterećena toksinima, zdravlje cijelog organizma postaje ugroženo. Dakle, jetra je organ kojem treba posvetiti veliku pažnju, kako njezina funkcija i zdravlje ne bi bili narušeni. Ipak, danas smo izloženi različitim kemikalijama iz hrane, vode, zraka, lijekova, koje prolaze kroz jetru i ostavljaju posljedice, a heodnističkim načinom života – pušenjem, konzumiranjem alkohola, prejedanjem, nezdravom prehranom, prekomjernom uporabom industrijskih namirnica, kave, gaziranih napitaka, dodatno uništavamo ovaj za život važni organ. Ako niste spremni odreći se nekih navika i zadovoljstava koja ne idu u prilog zdravlju vaše jetre, za početak pokušajte barem uvrstiti u svakodnevni jelovnik zeleno lisnato povrće koje potpomaže njezino pravilno funkcioniranje i regeneraciju.

Kad je jetra opterećena toksinima, narušava se zdravlje cijelog organizma.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće štiti jetru

Zeleno lisnato povrće štiti jetru

Špinat, kelj, rukola, blitva, raštika, zelena salata i drugo zeleno lisnato povrće puno je klorofila, enzima, vitamina i nutrijenata, što znači da blagotvorno djeluje na cjelokupni organizam, ali je dokazano i da pomaže u regulaciji sastava masnih kiselina u jetri.

Orasi

Orasi sadrže velike količine aminokiseline l-arginina, glutationa i omega-3 masnih kiselina zbog čega su pogodni za detoksikaciju jetre, naročito za čišćenje od amonijaka. Orasi također pomažu oksigenizaciju krvi. U narodnoj medjcini se jedan od najboljih preparata za čišćenje jetre pravi od zelene ljuske oraha.

Vezani članak:  Echinacea - saveznica imunološkog sustava

Artičoka

Artičoka je povrće koje spada u porodicu glavočika, kao i čičak i sikavica, biljke koje su također korisne za zdravlje jetre. Sve tri navedne biljke sadrže obilje silimarina i inulina, tvari koje su izuzetno korisne za zdravlje jetre. U slučaju upale jetre preporučuje se ekstrakt sikavice. Artičoka sadrži cinarin koji je odličan za osobe koje imaju masnu jetru. Cinarin i kofeinska kiselina, koje se nalaze u artičokama, imaju izuzetno jak hepatoprotektivni učinak. Inulin koji je u velikoj mjeri prisutan u artičoki pomaže u regulaciji probave i redovitog pražnjenja crijeva, što je također važno za pravilnu funkciju jetre jer je dugo zadržavanje stolice u crijevima veliko opterćenje i potencijalna opasnost za jetru. Inulin je ujedno i hrana za dobre bakterije u debelom crijevu, koje se bore protiv “loših” i na taj način smanjuju količinu toksina koji dospijevaju u jetru.

Mahunarke

Namirnice poput graška, soje i graha bogate su aminikiselinom argininom, koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka, toksičnog nusprodukta koji nastaje prilikom razgradnje proteina. Upravo je jetra mjesto na kojem se odvija proces detoksikacije amonijaka.

Češnjak

Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna svojstva, aktivne tvari iz češnjaka djeluju na smanjenje razine lošeg kolesterola. Češnjak sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji štetnih metala poput žive, a upravo je taj efekt indirektno zaslužan za povoljno djelovanje na jetru.