Šipak – riznica svih vitamina

Ovisno o vrsti, šipak je okrugloga ili ovalnog oblika, u različitim nijansama crvene boje: od narančaste do zagasito crvene.Šipak sazrijeva od početka rujna do sredine studenoga, stoga je jesen pravo vrijeme za prikupljanje ovih visokovrijednih crvenih plodova. Bobice biljke koju još nazivaju divljom ružom, sadrže više vitamina C nego limun, naranča i paprika zajedno. Vrijednost šipka postala je još značajnija kad je dokazano da se sadržaj vitamina C kuhanjem ne smanjuje, nego po nekima čak i povećava. Ipak, utvrđeno je da količina vitamina C ne ostaje dugo stalna, nego se nakon jednogodišnjeg stajanja i najbolje čuvanih plodova, smanjuje na samo jednu četvrtinu od prvotne količine.

Gdje ga pronaći?

Šipak raste uz živice i plotove, uz putove, uz rubove šuma, po pašnjacima i kršu, te u vrtovima. Riječ je o grmu oko 2 metra visokom i trnovitom. Listovi su mu jajoliki, oštro nazubljeni, na peteljkama, naizmjenični, te neparno perasti. Cvjetovi su veliki, bijelo-ružičaste boje. Plod šipka je jajolika crvena boba, slatkokisela okusa, te imaju mnoštvo dlaka. Šipak cvate u lipnju i srpnju, a tada se i beru cvjetovi. Plodovi se, pak, beru u jesen. Valja obratiti pažnju na to da se uberu plodovi dok su još nepotpuno zreli, ali isto tako valja obratiti pažnju da se ne uberu nezreli, tvrdi i zeleni plodovi, te prezreli modro crveni i mekani plodovi koji nisu ljekoviti. Plod se bere po suhom i lijepom vremenu i odmah se prerađuje ili suši. Plod nakon berbe morate očistiti od ostatka cvijeta, zatim ga prerezati na polovice, te ih očistiti od dlačica i sjemenki, a nakon toga se stavljaju sušiti na temperaturu od oko 40°C. Nakon što se plodovi posuše, možete ih i usitniti. Osušeni plodovi potamne, ali ako su pregorjeli onda ih uklonite jer moraju ipak zadržati malo svoje crvenkaste boje.

Čuvanje čaja od šipka

Čuvanje čaja vrlo je bitno kako bi on zadržao svoja ljekovita svojstva i okus. Čaj od šipka čuvajte na hladnom, suhome i tamnom mjestu gdje nema vlage i jakih mirisa, te u dobro zatvorenoj ambalaži da nema prevelikog doticaja sa zrakom. Za to se preporučaju posude od stakla, porculana ili limene kutije.

Borac protiv gripe i prehlade

Šipak se sastoji od: natrija, tanina, flavonoida, mnogo vitamina P, vitamina K, oko 1600 mg % vitamina C, oko 12-18 mg % vitamina A, oko 0,02 mg % vitamina B2, vitamina B1, 3% jabučne i limunove kiseline, masnog ulja i eteričnog ulja, 15% šećera, 10% pektina, vanilina i dekstrina. Stoga se može ustvrditi kako šipak blagotvorno djeluje na probavni trakt te je odličan u liječenju mnogih oboljenja, dok je u prevenciji nezamjenjiv. Redovna upotreba čajeva od njegovih crvenih bobica osigurava organizmu optimalnu količinu vitamina C koja će spriječiti zimske prehlade i infekcije. Čajevi od šipka najefikasniji su i najjeftiniji način da za vrijeme dugih zimskih mjeseci u organizam unesete dovoljno askorbinske kiseline i time ga učinite otpornijim na prehladu i gripu koje haraju u to doba godine. Čaj od šipka je jedan izuzetno ljekovit napitak.

Vezani članak:  Ne bacajte iskorištene vrećice čaja

Ljekovitost čaja od šipka

• Unos čaja od šipka smanjuje razinu slobodnih radikala.
• Zbog antiupalnih svojstava pomaže kod infekcije mokraćnog sustava, čisti dišne putove i olakšava disanje (čisti sluz iz dišnih putova).
• Izuzetno je dobar kod sprečavanja prehlada i raznoraznih virusnih infekcija (ovo svojstvo može zahvaliti izuzetnom bogatstvu vitamina).
• Sprječava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica. Stimulira mokrenje.
• Sadrži polifenole koji štite od raka i kardiovaskularnih bolesti, te poboljšavaju cirkulaciju.
• Pročišćava krv, pomaže kod mučnine.
• Blago snižava krvne žile, pomaže kod dizenterije.
• Pomaže kod padavice i kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru.
• Izuzetno je dobar za kožu, mišiće i kosti.
• Pomaže kod probavnih tegoba i proljeva.
• Sprječava bolove zubi.
• Pomaže kod detoksikacije organizma.
• Djeluje umirujuće, te sprječava stres.
• Povećava imunitet cijelog organizma.
• Jača, osvježava i povećava energiju.

Priprema čaja od šipka

Čaj od šipka može se praviti od plodova, sjemena, cvjetnih latica i od koštica. Naravno, ljekovita svojstva čaja ovise o ovome, ali i o načinu pripreme.

Klasični način pripreme čaja od šipka: Kuhajte 0,2 litre vode dok ne zavre. Stavite 1 žličicu u jednu šalicu. Ulijte vodu u šalicu. Ostavite šalicu da stoji 5-10 minuta. Procjedite čaj. Nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovoga izuzetno ugodnoga okusa, mirisa, te nadasve zdravog napitka. Čaj za blago sužavanje krvnih žila preporuča se tuberkuloznima i onima s upalom pluća, te u slučaju napada žučnih kamenaca, kada dobro djeluje ako se pije topao.

Vino od šipka

Za pripremu šipkovog vina potrebno je 3 kg ploda, 4 litre prekuhane vode i 2 kg šećera. Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po duljini razrežu i stave u posudu sa širokim otvorom. Iz vode i šećera pripremi se šećerna otopina, i čim se izbistri, nalije se na plodove. Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom te se sadržaj prepusti vrenju na toplom mjestu. Nakon potpunog vrenja, tako dobiveno vino se procijedi i napuni u boce te čuva dobro začepljeno, najbolje u hladnom podrumu.

Vezani članak:  Što sve može Trušljika

Za miran i dubok san

• Kuhajte 2 dl vode dok ne postane kipuća. Poparite 1 veliku žlicu cvijeta kipućom vodom. Ostavite 5 minuta. Nakon toga procijedite. Zasladite medom i pijte triput dnevno po 1 šalicu.
• Kuhajte 1 veliku žlicu zdrobljenog šipka 5 minuta u 3 dl vode. Dodajte 3-4 lista paprene metvice. Poklopite i ostavite 2 sata. Nakon toga procijedite. Zasladite medom.

Taj se čaj pije tijekom dana umjesto vode, a osobito prije spavanja.

Srčani bolesnici ne trebaju pretjerivati kod uzimanja čaja od šipka jer kod većih količina može doći do tegoba sa srcem ili drugih neželjenih posljedica.

DŽEMOVI, ŽELEI, MARMELADE…

Šipak se upotrebljava za pripremu čajeva, džemova, želea, sirupa, marmelade i juha (u Švedskoj vrlo popularno nacionalno jelo, juha nyponsoppa), osvježavajućih pića (nama dobro poznata Cockta) te alkoholnih pića (tradicionalno mađarsko piće Palinka) i vina.