Orah

(Juglans regia)

DRUGI NAZIVI: ora, orak, oreh, orih, orjev.

OPIS BILJKE: Orah se razvija kao stasito drvo do 25 m visine. Neparno perasti listovi u početku su nešto crvenkaste boje. Muški cvjetovi razvijaju se u pazuhu listova kao obješene rese dok se ženski cvjetovi razvijaju pojedinačno, ili u manjim skupinama, na novim izbojima.

STANIŠTE I UZGOJ: Pojavljuje se kao samonikao ili polusamonikao u šumama, a dosta se i uzgaja. Kako je vrlo osjetljiv na niske temperature, razvija se dobro na položajima gdje nema mrazova i u dubokoj zemlji. Što je podloga na kojoj raste kamenitija, tim su plodovi manji, a sjemeni omotač deblji.

Orah

Orah

VRIJEME CVATNJE: Svibanj, prije no što se pojave listovi.

LJEKOVITI DIO BILJKE: listovi oraha – beru se u lipnju i brzo osuše kako bi i nakon sušenja zadržali zelenu boju i ostali djelotvorni; nezreli plodovi oraha – sabiru se u lipnju i srpnju za proizvodnju orahove rakije koja služi za jačanje želuca; zreli plodovi oraha imaju izrazito balzamičan miris i oštar, gorak i trpak okus. U suhom stanju miris se gubi.

Ljekoviti list oraha

Ljekoviti list oraha

LJEKOVITO DJELOVANJE: U službenoj su upotrebi listovi oraha i osušeno zeleno usplođe. Čaj od listova oraha primjenjuje se kao sredstvo za čišćenje krvi. Izvana djeluje čaj od listova oraha za jačanje kao kupelj, oblozi ili za ispiranje kod skrofuloze, otečenih žlijezdi, rahitičnog oboljenja kostiju, kod gnojenja kostiju, oteklina kostiju, krvarenja zuba, očnog katara, oboljenja zubnog mesa i kod stanja opće slabosti. Vrlo dobri rezultati pokazuju se kod bubuljica, krasta na glavi, lišaja na bradi, mliječnih krastica, gnojnih osipa te kod prekomjernog znojenja nogu i bijelog cvijeta. Zeleni ili osušeni listovi rado se primjenjuju u obliku čajnog oparka protiv šećerne bolesti i žutice. Protiv tih bolesti uzima se 5 žlica usitnjenih i osušenih listova koji se stavljaju na močenje kroz 24 sata u 1 litru bijelog vina. Nakon što je procijeđeno, pije se po 1 mala čašica vina ujutro na tašte i uvečer prije spavanja. Bilinar Kunzle preporuča protiv bijelog cvijeta čaj pripremljen od cvjetova oraha i to 2 žličice cvjetova za 1 šalicu čajnog oparka. Čaj od svježih listova jača slabe živce. Svježi listovi polažu se na gnojne rane jer ublažuju upalu, a liječe i crveni vjetar. Gnojne upale na prstima ruku i nogu kupaju se u čaju od listova.

Vezani članak:  Mrazovac

PRIPRAVCI:

» OPARAK, OBLOG: Za liječenje bolesti krajnika, vrata i ždrijela priprema se oparak od 1 litre vode i 100 g svježih listova te se time češće grglja. Isti se pripravak upotrebljava kao oblog preko očiju kod upaljenih ili inače osjetljivih očiju.

» UVARA: Jaki čajni uvarak od orahovih listova upotrebljava se kao kupelj kod ozeblina. Taj se uvarak može primijeniti i kod ispadanja kose; njime se češće masira koža glave. Čajni uvarak nakapan na kožu djeluje protiv uboda insekata.

» VINO: Ako se zeleno usplođe orahovih plodova stavi u pola litre vina i pola litre maslinova ulja, dobije se sredstvo za masiranje glave koje se može upotrijebiti čitavu godinu kod ispadanja kose i prhuti. Čaj od orahovog lišća preporuča se ženama u drugom stanju koje pate od začepljenosti.