Echinacea – saveznica imunološkog sustava

Echinacea - Ljekovita prirodaEchinaceu su koristili još Indijanci kao lijek protiv rana uzrokovanih kožnim prištevima, aknama i ozeblinama, no njezina najveća upotreba bila je protiv ugriza zmija.

Aktivna svojstva biljke otkrivena su krajem 19. stoljeća zahvaljujući jednom njemačkom liječniku koji je proveo mnogo godina zajedno s Indijancima. Od tada je biljka u centru pažnje mnogih studija budući da jača obrambena svojstva organizma. Zbog te karakteristike nalazimo je u mnogim farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima – tretmani protiv bora, iritirane i suhe kože…

U Europi ne postoji u prirodnom stanju, nego se uzgaja u mnogim vrtovima kao lijepa i ukrasna biljka koja cvate više mjeseci. U ljekovite se svrhe uzgaja u velikim količinama, upotrebljava se korijenje ili čitava biljka te se radi ekstrakt u alkoholu, budući da vodeni ekstrakt ne donosi zadovoljavajuće rezultate.

SVOJSTVA

Ehinacea je u stanju pokrenuti i ojačati nespecifičan obrambeni sustav organizma. U brojnim kliničkim ispitivanjima dokazano je da svjež ekstrakt biljke i njezina korijena jača snagu bijelih krvnih tjelešaca. Tako često uspijeva sprečiti pojavu bolesti ili barem znatno skratiti njezino trajanje.

Cvate od lipnja od listopada.

OPIS BILJKE

Biljka je iz poredice Asteraceae, ima šuplju stabljiku koja naraste od 50 do 150 cm visoka, listovi su uski, duguljasti i prekriveni sitnim dlačicama, najčešće nazubljeni, cvjetne glavice pojedinačne ili jedva spojene prekrasne su grimizne boje. Uzgaja se kao ljekovita biljka, i ne širi se spontano.

PRIPRAVLJANJE I KORIŠTENJE

1. čaj – 30 do 50 g sjeckanog korijena stavi se u litru kipuće vode. Uzima se 3 do 5 čaša na dan.
2. farmaceutski proizvodi – u obliku ekstrakta, tinkture, kapsula – slijedite uputstva za uzimanje.
3. masti, kreme i sl.

DJELOTVORNOST

Ehinacea sadrži mnogo aktivnih tvari koje se mogu grupirati u:

Eterična ulja – 20 komponenata – jedan od njih in vitro pokazuje onkološka svojstva – uništava stanice tumora. Smatra se da eterična ulja potiču jačanje imunološkog sustava.

Glukozid sastavljen od dva šećera koji djeluju kao antibiotik protiv raznih bakterija.
Poliacetileni koji uništavaju bakterije i gljivice
Inulin, vitamin C

Vezani članak:  Top 10 biljaka koje sprečavaju trombozu

INDIKACIJE

• Imunostimulans – jača obrambeni sustav organizma tako što povećava proizvodnju antitjela i leukocita u krvi – čaj i farmakološki proizvodi.
Djeluje protuupalno i zacjeljivajuće: putem posebnog enzima zaustavlja širenje bakterija i favorizira proizvodnju tkiva koje liječe i zatvaraju rane. Liječi kožne rane – akne, čireve, upaljene opekotine, ekceme, upalu kožnih žlijezda, ubode i ugrize kukaca – čaj, farmakološki pripravci, masti i kreme.
Stimulira rad bubrega i jetre u procesima detoksikacije – čaj i farmakološka djelovanja.
• Infekcijske bolesti – djeluje sporije od antibiotika ali vremenski efekt je duži. Aktivna svojstva biljke nemaju popratne pojave, za razliku od farmaceutskih proizvoda. Zato se savjetuje njezino korištenje kao preventiva – čaj i farmakološki pripravci.
Koristi se protiv dječjih bolesti, herpesa, gripe, upale sinusa, bronhitisa i dišnih bolesti – čaj i farmakološki pripravci.
Liječi upalu prostate i mjehura – čaj i farmakološki pripravci.

NUSPOJAVE

Nema podataka o mogućim nuspojavama kod uzimanja Ehinacee.

ZNANOST KAŽE

Iako se na policama ljekarni ehinacea može kupiti već neko duže vrijeme, američki su znanstvenici tek nedavno otkrili da ova ljekovita biljka upola smanjuje mogućnost dobivanja prehlade i hunjavice. Naime, istarživanja su pokazala da biljka smanjuje vjerojatnost razvitka prehlade za čak 58%, a isto tako za dan i pol smanjuje trajanje prehlade. Znanastvenici pretpostavljaju da djeluje tako što ojačava imunološki sustav, a zaključke temelje na 14 različitih studija. U jednoj su studiji ispitanici uz ehinaceu uzimali vitamin C i ta je kombinacija umanjila pojavu prehlade za 86%. U slučaju kad su uzimali samo ehinaceu, učinkovitost je bila 65%, a 35% kad su sudionici bili cijepljeni rinovirusom, najčešćim uzročnikom prehlade. U prodaji se može pronaći više od 800 proizvoda koji sadrže ehinaceu, a u proizvodnji lijekova koriste se različiti dijelovi biljke – cvijet, stabljika, korijen.

PROTIV INFEKCIJA

Na prvi znak simptoma infekcije ili u akutnoj fazi može se uzeti 3 do 4 ml ehinacee u tekućem obliku svakih 2 do 3 sata prvog dana bolesti, te nastaviti 3 do 4 puta dnevno slijedećih 10 do 14 dana, odnosno u fazama oporavka. Ukoliko se uzima preparat ehinacee u tabletama ili kapsulama, preporučena doza je 300 mg tri puta na dan za isti vremenski period. Ako se uzima preventivno ili u fazi održavanja, dovoljno je uzimati 2 do 3 puta dnevno.

Vezani članak:  Kupine - liječe anemične

PRAKTIČNI SAVJETI

Kada su oko vas svi prehlađeni i kišu ili se jedan član obitelji osjeća izuzetno slabo nakon promjene vremena, kapi ehinacee su odličan stimulans za obrambene snage tijela. Taj je preparat veoma koristan i na dugim putovanjima, naročito kod promjene vremenske zone i nedostatka sna. Pomoću tih kapi mnogi danas mogu dosta raditi u trenucima jakog stresa, a da zbog toga ne pati njihov obrambeni sustav. Aktivne tvari ehinacee djeluju sinergistički i pojačavaju proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih stanica – limfocita i makrofaga. Tri glavne skupine spojeva odgovornih za djelovanje biljke su alkilamidi, derivati kofeinske kiseline i polisaharidi. Ehinacea povisuje razinu interferona, važnog dijela tjelesno odgovornog na virusne infekcije kao što su prehlade i gripa. Može se uzimati i preventivno, no učinkovitija je i ako se uzima kad nastupe prvi simptomi gripe ili prehlade.

Ehinacea se može davati i kod djece. Djeci iznad šest gođina može se davati pola čajne žlice tri puta na dan, dok djeci ispođ šest godina treba davati četvrtinu čajne žlice triput na dan.