Ginko

Ginko - najstarija biljka na Zemlji.(Ginkgo biloba)

DRUGI NAZIVI: Dvorežnjasti ginko, japanska lijeska. Inače za drvo ginka postoje u Europi razni nazivi i sinonimi. Neki u prijevodu znače: slonovo drvo, stablo života, djevojačka kosa, vilina kosa, stablo hrama, srebrna marelica, stablo djed-unuk.

OPIS BILJKE: Ginko je najstarija biljka na Zemlji. Pojedini primjerci žive i do tisuću godina. Tijekom milijuna godina ovo je drvo razvilo snažan imunitet. To je dvodomno listopadno drvo (postoje muške i ženske biljke) osnovnih karakteristika da ima lepezasto svilenkasto lišće na dugim stapkama, a sjeme (koštica) je obavijeno mesnatim ovojem poput šljive ili višnje. Ginko se ubraja u prijelaznu kariku između golosjemenjača i kritosjemenjača ali obično ga se uvršćuje u četinjače. Smatra se najvitalnijom biljnom vrstom na svijetu: zadivljuje svojom otpornošću na otrove iz okoline (preživi sva moguća zagađenja uključujuči i atomsku bombu!) i zato je u velikim gradovima sve češće stablo u uličnim drvoredima. Stablo dosegne visinu i preko 30 metara, a promjer stabla zabilježen je i preko 9 metara. Naime, do oko stotinjak godina starosti stablo raste simetrično i okruglo, dok se kasnije izvija i nema pravilan već izobličen oblik. Jezgra koštice, kada se osuši, bijele je boje i tvrda, a okus sličan bademu.

RASPROSTRANJENOST: Postojbina mu je u jugoistočnoj Kini, odakle se rasprostranio po čitavom svijetu.

UPOTREBA: Lišće i sjeme već se stoljećima koriste u staroj kineskoj medicini, prvenstveno za liječenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi. Suvremena medicina prihvaća preventivno i ljekovito djelovanje ginka. Važno je napomenuti da je ginko najšire korišten prirodni preparat današnjice.

LJEKOVITI DIO BILJKE: list, koštica, korijen, kora.

LJEKOVITO DJELOVANJE: Ljekovito, antioksidativno djelovanje ginka povezuje se uglavnom s visokim koncentracijama flavonoida. Ginko pospješuje cirkulaciju i općenito čini organizam zdravijim. Poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, djeluje blago antidepresivno, anksiolitički i koristan je za osobe koje pate od migrena. Olakšava tegobe kod astme, alergia, Alzheimerove bolesti, kao i kod kardiovaskularnih bolesti. U krvnim žilama deluje antiagregacijski – sprječava trombozu. Regulira povišeni kao i sniženi krvni tlak. Poželjno ga je koristiti ako postoje problemi s jetrom ili bubrezima, raznim upalama, impotencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom usljed starosti, slabljenjem vida, vrtoglavicama i hemoroidima. Pospješuje iskorištavanje glukoze, pa je koristan i za dijabetičare. Smanjuje neugodnosti vezane za proces starenja, povećava radne sposobnosti, ubrzava zarastanje rana i olakšava oporavak od upala vena.

UPOZORENJE: Ne koristite ovu biljku ako ste podložni jakim krvarenjima; ne kombinirajte je s lijekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi niti onima koji se koriste za probleme sa srcem; lijekovima protiv epilepsije, tjeskobe i depresije, jer ginko može smanjiti ili pojačati njihovo djelovanje.

UPOTREBA: Koristite suhi ekstrakt koji sadrži 24% ginkoflavonoglikozida i oko 6% terpena. Uzimajte otprilike 120 mg dnevno u razdoblju ne duljem od tri mjeseca. Ako je potrebno, možete popiti još jednu kuru nakon tri tjedna stanke.

U KUHINJI: U Japanu, Kini i Koreji se pržene sjemenke smatraju specijalitetom – bogate su ugljikohidratima i jestive poput badema ili lješnjaka.