Rajčica – čistač loših bakterija

rajčicaZbog vjerovanja da potiče ljubavne radosti, prozvana je jabukom ljubavi pa je zbog toga povremeno bila zabranjivana od crkve i prozivana biljkom Sotone. Moreplovci su je otkrili u Peruu i dopremili u Europu u 15. stoljeću. Čak 300 godina smatralo se da je to biljka lijepih cvjetića i plodova, ali otrovna. Otkad je otkriveno da je jestiva, zdrava hrana, uzgojeno je bezbroj sorti koje zadovoljavaju sve estetske i okusne zahtjeve.

Ono što je važnije su njena ljekovita svojstva koja je ubrajaju u superhranu. Plodovi su puni antioksidansa koji aktiviraju djelovanje vitamina A,E,C I B. Uz visok postotak kalija, u njima se skrivaju i rijetki minerali poput kobalta, cinka i nikla. Cijelom nizu ljekovitih djelovanja pripomaže prirodni hormon kortizoe, karoten, eterična ulja, organske kiseline i druge tvari. Prema američkom Nutrition Almanacu, plod rajčice sadrži gotovo 10.000 supstancija, među kojima treba izdvojiti izuetno velike količine karotena likopena koji štiti od raka.

Bogatstvo kiselina regulira probavne sokove, djeluje na rad crijeva, pomaže pročišćavanje jetre, protoku žuči te oslobađa sluz prilikom bronhitisa. Rajčica povoljno djeluje na rad srca i bubrega, pomaže kod reume, gihta i artitisa. Zato bi reumatičari trebali svaki dan popiti po čašu prirodnog soka od rajčice. A i muškarcima se preporuča da što češće piju kuhani sok rajčice, jedu juhu i umak jer, prema istraživanjima, kuhana rajčica za 50% smanjuje rizik od raka prostate. Rajčica snižava krvni tlak i potiče apetit, ali nema bojazni jer je siromašna kalorijama. Zovu je čistačem budući da u crijevima uništava loše bakterije.

Ima i psihološki učinak jer potiče optimizam i dobro raspoloženje, što je posebno važno rekonvalescentima i osobama podložnim stresu.

Vezani članak:  40 namirnica za ravan trbuh