Raskoš zdravih salata

Salate su jedne od najstarijih povrtlarskih kultura – uzgajale su se još prije šest i pol tisuća godina – i među najomiljenijim su namirnicama na svijetu. Od njihovih se hrskavih listova mogu pripremiti različiti mali obroci i predjela te prilozi mnogim jelima, posebno mesu i ribama. Salate sadrže mnoge hranjive tvari, posebno vitamine i minerale, izuzetno su zdrave i okrepljujuće, pa ne iznenađuje činjenica da su i ljekovite!

Vrtna salata

Salate su izuzetno zdrave i okrepljujuće.

Salate su izuzetno zdrave i okrepljujuće.

Najčešće ćemo na tanjuru naći ono što nazivamo jednostavno vrtnom salatom (Lactuca sativa). Vrtna salata najpoznatija je vrsta roda Lactuca koji broji preko sto vrsta raznih salata ali sve imaju nešto zajedničko: mliječni sok blago narkotičkog djelovanja, koji je najaktivniji dio biljke. Vrtna salata sadrži 95% vode, dok su ostalo vitamini i minerali. Od minerala salata sadrži najviše kalija, kalcija i natrija. Kalij je koristan za živce, bubrege i srce, jača imunološki sustav. Kalcij je izvrstan za kosti, mišiće, živce i zgrušavanje krvi te kao protuupalni element. Natrij regulira vodu u organizmu, čiji poremećaj često vodi do poremećaja krvnog tlaka i stvaranja solne kiseline u želucu. Osim minerala sadrži i brojne vitamine: najviše vitamina C, vitamin E koji je snažan prirodni antioksidans i štiti stanice tijela od oštećenja i kancerogenih učinaka, vitamine A i B2 koji su korisni za oči, kožu, sluznicu i spolne žlijezde, a nazivaju se i ‘vitaminima ljepote’. Uz to sadrži folnu kiselinu, vitamine B1 i B6, fosfor, željezo, magnezij, bakar, magnan i cink, elemente koji su neophodni za dobro funkcioniranje mišićnog tonusa i zdravlja kože. Razne vrste zelenih salata crvenih listova bogate su i beta karotenom ali i malim količinama gorkih tvari koje osim klasičnoga dobrog djelovanja na probavu utječu i na rad jetre te na izlučivanje žuči. 100 grama salate sadrži samo 23 kalorije pa je možete uživati u velikim količinama.

Usporavatelj starenja

Sveobuhvatno umirujuće djelovanje salate ide toliko daleko da lagano smanjuje libido ali i potiče proizvodnju serotonina kod depresivnih osoba, te usporava starenje. Kad je netko u grču, astmi, hripavcu, kroničnoj tjeskobi ili histeriji, stavite pred njega veliku zdjelu salate svaki dan i malo po malo ta ‘obična’ biljka učinit će neobične stvari. Također, ako ste pod stresom, nervozni, iscrpljeni, neispavani ili pretili, probajte pojesti 1-1,5 kg zelene salate na dan – iznenadit ćete se kako će vas opustiti i pri tom dotjerati vašu liniju!

Mliječni sok iz salate sadrži najvrijedniji sastojak salate, tzv. laktukarij. Najviše ga ima u korijenu, lisnim rebrima, mladim stabljikama i srčiki salate, dakle u onim svjetlijim ili bijelim djelovima. Taj neškodljivi sastojak djeluje kao blagi opijum i upravo je on zaslužan za to što se znanstveno dokazano zna da je salata i ljekovita biljka koja ublažuje bol, smiruje živce i djeluje uspavljujuće. Još su stari Rimljani koristili laktukarij kao losion protiv opeklina sunca, a listove salate stavljali su na gnojne rane. I grčki povjesničar Herodot (oko 400. pr. K.) nazvan ‘ocem povijesti’, spominjao je laktukarij kao lijek. Stari Grci, pak, radije su je koristili kao blago uspavljujuće sredstvo i to sirovu, iako se kasnije proširila njena uporaba u kuhanoj, pirjanoj i pečenoj verziji.

Recept za dobar san

Mliječni sok iz salate još se i danas u nekim krajevima pije kod upala grla i upornog kašlja, a preporuča se i kao sredstvo za umirenje grčeva, astme, živčanih uzbuđenja i nesanice. Da salata uzrokuje miran san, bilo je još u starom vijeku poznato Perzijancima, Grcima i Rimljanima. Slavni je liječnik Galen (129.-199.) pisao: ‘Kada sam počeo starjeti i kada sam htio tvrdo zaspati to sam, dijelom uslijed navike da radim kasno u noć, a dijelom radi laganog sna kojeg donosi sa sobom starost, samo time bio u stanju da si priskrbim dobar san, ako sam s večeri pojeo obrok salate.’ I Tacit, kao i Plinije Drugi i ostali izjasnili su se slično o snu pomoću salate. Salata bi trebala i danas biti sredstvo za san pa bi je trebalo mnogo češće uvrstiti u večernje jelo. Ona je biljno, potpuno neškodljivo i nedužno sredstvo za san te bi joj trebalo dati prednost pred kemijskim sredstvima za spavanje. Preduvjet je, također, i stanoviti način života blizak prirodi. Naime, ako se tijekom dana uzima premalo biološki vrijedne hrane, ako se uživa alkohol i nikotin, ne može se s nekoliko listova salate boriti protiv nesanice!

Vezani članak:  Borovnice na jelovniku - usporavaju starenje i snižavaju tlak

Djelovanje salate

• Uživanje salate može se preporučiti šećernim bolesnicima. Mala kaloričnost salate kao i mala količina bjelančevina i ugljikohidrata djeluje povoljno na acidozu dijabetičara.

Sirova salata siromašna je tvarima iz kojih nastaje mokraćna kiselina te može povoljno utjecati na liječenje gihta kao dopunsko sredstvo.

• Salata smiruje i jača živce te djeluje blago uspavljujuće.

• Umiruje nervozu i lupanje srca, jača imunitet.

• Sirova salata smiruje nervozu želuca i grčeve, dok dinstana smanjuje kiselinu želuca te pomaže kod čira na želucu.

• Uživanje salate uzrokuje smanjenje stvaranja kiseline u krvi, reducira se postojeće prekomjerno stvaranje kiseline, mokraća reagira slabo kiselo ili alkalično, a rastu alkalične rezerve u krvi. Kod srčanih i bubrežnih bolesti, gdje nerijetko nastupa viša ili manja acidoza, salata utječe povoljno.

• Potiče rad bubrega, mokrenje i izlučivanje nepotrebne vode iz organizma.

Svježi listovi salate kao oblozi pomažu kod natečenih zglobova.

• Svježi listovi salate stavljaju se kao oblog pri upalama, čirevima, ranama i oteknućima.

• Salata smiruje kašalj i olakšava iskašljavanje omekšavanjem sluzi u bronhima – potrebno ju je uzimati oralno i stavljati obloge na prsa i leđa.

• Uzimanje salate može se s uspjehom primijeniti za liječenje kroničnog začepljenja.

• U svježim listovima salate ili u svježem soku iz listova nalazi se i djelotvorno sredstvo za zaštitu, odnosno čak i protiv štetnosti prouzročenim radioaktivnim zračenjem.

• Od salate možete raditi i čaj (šaka svježeg lišća na litru vode).

Vrste salata

Endivija

Endivija je gorkasta salata koja pogoduje našoj probavi, a bogata je željezom, kalijem i kalcijem. Salata od endivije posebno je ukusna ako se pomiješa s kuhanim krumpirom ili servira s dresingom u koji su umiješani mljeveni orasi ili, još jednostavnije, ako se samo pospe sjeckanim orasima. Sezona endivije je tijekom jeseni i zime.

Hrastov list

Ova je salata proizvedena sedamdesetih godina prošlog stoljeća u varijanti zelene i tamno crvene do bordo boje. Ima jako lijep okus i boje koje su izuzetno atraktivne, pa je vrlo popularna u raznim miješanim salatama. Koristi se i za dekoraciju tanjura.

Kristalka

Kristalka je salata s debljim, čvrstim listovima, pa je stoga posebno sočna i hrskava. Između ostalog, bogata je magnezijem i kalijem. Kristalka se naziva i ledenom salatom zato što se iz Kalifornije (SAD) izvozila posložena na ledenim blokovima kako bi zadržala svježinu. Osim za salatu, listovi kristalke izvrsni su i u različitim sendvičima i kao dekoracija. Sezona kristalke je od svibnja do listopada.

Matovilac

Matovilac se uzgaja u vrtovima, a raste i samoniklo na čistim, nezagađenim poljima i livadama. Samonikolog je matovilca danas sve manje, no oni koji su ga iskušali znaju koliko je ukusniji i aromatičniji od uzgojenog. Po sadržaju vitamina bogatiji je od ostalih salata. Vrlo je aromatičan i bogat magnezijem, željezom i beta-karotenom. Matovilac posebno prija ako se sprema sa češnjakom, kuhanim krumpirom ili grahom, te popečenim kockicama slanine. Kako su listići matovilca vrlo krhki i nježni, nije ga dobro predugo držati u hladnjaku jer vrlo brzo nakon branja gubi na svježini. Sezona matovilca traje od listopada do ožujka.

Puterica

Puterica je najrasprostranjenija salata u Europi.

Puterica je najrasprostranjenija salata u Europi.

Puterica je prava zvijezda među zelenim salatama, naročito bogata manganom i magnezijem. Vrlo je laganog okusa, pa je ukusna izmiješana sa svim mogućim sastojcima i prelivena različitim preljevima. Kako ima vrlo nježne listove, mora se iskoristiti odmah nakon kupnje i začiniti neposredno prije upotrebe. Iako je njena sezona od svibnja do listopada, uzgaja se u staklenicima, pa je ima tijekom cijele godine. Najrasprostranjenija je salata u Europi.

Radič

Radič je posebno bogat kalcijem, koji mu daje izrazit gorkasti okus.

Radič je posebno bogat kalcijem, koji
mu daje izrazit gorkasti okus.

Radič je posebno bogat kalcijem, koji mu daje izrazit gorkasti okus. Iako te gorkaste tvari posebno pogoduju našem želucu, otklanjanjem središnjeg zadebljalog dijela taj se okus može ublažiti. Osim za salatu, radič se može spremati s tjesteninom i rižom. Listovi radiča mogu se jesti na kruhu namazanom krem sirom ili maslacem. Kako bi dulje ostao svjež i hrskav, radič se odmah nakon kupnje može očistiti, razdijeliti na listove, oprati, posušiti, te čuvati u plastičnoj vrećici ili posudi u hladnjaku. Sezona radiča je u jesen.

Vezani članak:  Proljetne delicije od samoniklog bilja

Rikula

Rikula ili rikola vrlo je aromatična i izraženo gorkasta salata.

Rikula ili rikola vrlo je aromatična
i izraženo gorkasta salata.

Rikula ili rikola vrlo je aromatična i izraženo gorkasta salata, te posebno bogata željezom. Njezini nježni zeleni listići jedu se zajedno s peteljkama. Rikula se može miješati s rajčicama i svim ostalim vrstama salata, a posebno je ukusna pripremljena s kuhanim jajima te listićima ili komadićima sira parmezana, začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Rikula se stavlja na pizze i miješa s tjesteninom, dodaje se juhama, umacima i namazima od sira i maslaca. Sezona rikule je u jesen i proljeće.


OPREZ! Iako divlja salata (Lactuca virosa) posjeduje ista ljekovita svojstva kao i vrtna (smiruje duh i tijelo, donosi miran san onima koji pate od nesanice, umiruje nervozne i žučne) može biti otrovna ukoliko se konzumira u nešto većoj količini od one propisane narodnom medicinom. Stoga je jednostavnije, a jednako učinkovito držati se obične vrtne zelene glavice koja nas obasipa jedino i samo ljekovitim i blagotvornim svojstvima.

Salate od samoniklog bilja

Osim najpoznatijih, uobičajenih salata koje redovito možete kupiti u supermarketima i na tržnicama, posebno su cijenjene salate spravljene od ljekovitoga i samoniklog bilja. To mlado, sočno i lako probavljivo povrće bogato je vitaminima i mineralima. Isprobajte salate od:

Medvjeđeg luka (srijemuša) – dodaje se svim salatama, a posebno matovilcu. Mirisom i okusom podsjeća na češnjak i izvrstan je čistač organizma.

• Koprive – koriste se mladi listovi i vrhovi mladih kopriva ubranih podalje od puta i naseljenih mjesta. Dobro ih oprati i sitno narezati. Posoliti i preliti octom, uljem i sitno narezanim lukom i peršinom, te dodati kolutove tvrdo kuhanih jaja.

• Borača – ima okus poput krastavca i djeluje osvježavajuće. Kada ga dodajete u salate nemojte pretjerati s količinom jer vas može iznenaditi jak okus!

• Maslačka – krumpir skuhati s ljuskom, ostaviti da se ohladi, oguliti i narezati na ploške. Očišćen i oprani maslačak narezati na sitnije komadiće i pomiješati s krumpirom. Začiniti solju, jabučnim octom, bučinim ili maslinovim uljem i češnjakom.

• Jaglaca – također se sprema s kuhanim krumpirom, kojemu se dodaju mladi listovi jaglaca, maslinovo ulje, sol, papar, žličica đumbira i žlica limunova soka.

• Tratinčica – jednoj glavici proljetne salate dodajte šalicu listova tratinčica, 10 cvjetova tratinčica (samo latice, bez tučka), bučino ulje, jabučni ocat, sol i malo papra.

• Dragoljuba – listovi, cvjetovi i mladi pupovi dragoljuba jačaju imunitet i poboljšavaju krvnu sliku, djeluju antibakterijski i puni su C vitamina, pikantni su i pomalo ljutkasti.

NAJUKUSNIJI RECEPTI – Osim različitog povrća, salatama možete dodati popečene kockice kruha (croutons) ili slanine, te popečene sjemenke sezama, suncokreta, buče ili pinjola. Sa svim vrstama zelenih salata dobro se slažu i nasjeckani orasi, pistacije, sjemenke crnog kima i kikiriki, tvrdo kuhana jaja, ali i kockice različitih sireva, kao i na rezance narezana šunka, parizer ili mortadela. Kada je riječ o preljevu, u različite vrste ulja i octa možete umiješati malo senfa, te nasjeckano začinsko bilje (peršin, vlasac ili bosiljak) te luk i češnjak, a možete ih začiniti i dresingom od kiselog vrhnja ili jogurta.

SALATA S PILETINOM I MANDARINAMA

Salata s piletinom i mandarinama.

Salata s piletinom i mandarinama.

SASTOJCI:
• 100 g salate puterice
• 250 g grilanih pilećih prsa
• nekoliko kriški mandarina
• 2-3 rotkvice
• jedan mladi luk
• maslinovo ulje
• sjemenke sezama
• ocat
PRIPREMA:
Na roštilju ispecite pileća prsa i ohladite, a potom ih narežite na sitnije komadiće. Poslažite ih na manje listove salate puterice, dodajte nasjeckani luk, rotkvice narezane na kolutiće i kriške mandarine, te začinite solju, žlicom maslinova ulja i octom. Pospite sjemenkama sezama i poslužite uz integralne krekere.