Stolisnik

Cvjetići su glavičasti, smješteni u štitac, bijeli ili ružičastocrveni.Stolisnik u vrijeme cvatnje beremo u dužini 30 centimetara, napravimo snopiće ili vezice te ih obješene sušimo na toplom i prozračnom mjestu.(Achillea millefolium)

DRUGI NAZIVI: hajdučka trava, šporiš, kunica, petrovsko cvijeće.

OPIS BILJKE: Stolisnik je samonikla i trajna biljka, visine do 80 centimetara, iz obitelji glavočika. Stabljika joj je čvrsta, puna i dlakava, a na njoj su poredani naizmjenično, dvostruko-trostruko perasto iscijepani listovi. Cvjetići su glavičasti, smješteni u štitac, bijeli ili ružičastocrveni. Podanak je površinski – horizontalan i razgranat. Ima gorak okus i aromatičan miris.

STANIŠTE I UZGOJ: Možemo ga pronaći doista svugdje. Raste po poljima, livadama, uz puteve, kraj pruga, među oranicama, voćnjacima, planinskim visoravnima i nasipima, a voli umjereno vlažno zemljište.

VRIJEME CVATNJE: od travnja do rujna.

UPOTREBA: Tisućljetna tradicija bilježi uporabu stolisnika u liječenju i sprečavanju infekcija, kod vanjskih i unutarnjih krvarenja, ženskih bolesti, čišćenja krvi i izbacivanja sekreta te unutarnjih upalnih procesa (mokraćni organi i putevi, želudac, crijeva). Popularna je terapija sa svježim sokom stolisnika, kojim jačamo probavne organe i pročišćavamo krv. Eterično ulje je dobar lijek za jačanje živaca i dobar aromatik.

LJEKOVITI DIO BILJKE: U vrijeme cvatnje beremo biljku u dužini 30 centimetara, napravimo snopiće ili vezice te ih obješene sušimo na toplom i prozračnom mjestu. Kad se osuše, rukama ih usitnimo i pohranimo u suhu ambalažu. Možemo i svježu biljku narezati na sitne, oko centimetar duge dijelove, te rasprostremo i sušimo na toplom, prozračnom mjestu u hladu. Lišće prije cvatnje sadrži sve ljekovite sastojke, ali za vrijeme cvatnje ti ljekoviti sastojci su u cvijetu. Od cvijeta i listova dobiva se eterično ulje, plave boje – azulen, a sadrži i vitamin K i vitamin C, karotin i mnoge druge ljekovite sastojke.

LJEKOVITO DJELOVANJE: Pomaže kod: bolesti dišnih puteva – astma, gripa, bronhitis, angina, upala grla (za grgljanje) – upale zubnog mesa, kašlja, paralize respiratornih organa, porebrice, krvarenja pluća, groznice, prehlade i krvarenja nosa. Koristi se i kod bolesti srca i krvožilnog sustava: za ubrzani puls, anginu pektoris, kod poremećaja cirkulacije, arterioskleroze, čišćenja krvi, zaustavlja krvarenja. Učinkovit je kod bolesti jetre: ascitisa, ciroze, masne jetre, zastoja u radu jetre, raznih lezija, otečene jetre i raka. Koristi se i kod kroničnih želučanih oboljenja: pojačava apetit, smanjuje katar, regulira želučanu kiselinu, gastritis, grčeve, kolitis, liječi sluznicu, regulira probavnu fermentaciju i ublažava abdominalne bolove. Poznata je učinkovitost stolisnika i kod bolesti crijeva: grčeva, katara, slabog rada crijeva, regulira proljeve, zatvor, liječi hemoroide. Kod bolesti mjehura pomaže kod: cistitisa, pijesaka, kamenaca i mokrenja u krevet. Liječi i bolesti bubrega.

Vezani članak:  Divlji krastavac

JESTE LI ZNALI: Naziv ‘Achilea’ dobiva po Ahileju, kojem je Afrodita liječila ranu. Naš naziv govori sam za sebe: stolisnik ili stotinu listova, mada ‘millefolium’ znači tisuću listova. Hajdučka trava se smatra najoriginalnijim narodnim imenom, koja govori da su hajduci ovu biljku nosili uvijek sa sobom (platnena vrećica s praškom, oko vrata), radi liječenja raznih rana od hladnog i vatrenog oružja.

PRIPRAVCI:
❖ Čaj: 2 žličice sušenog cvijeta i lista prelijemo s 2 dl vrele vode, poklopimo i ostavimo da odstoji 10 minuta. Pije se protiv smetnji u bubrezima i jetri, kod želučanog i crijevnog katara, čira na želucu, gastritisa itd.

U KUHINJI: Beremo mlade proljetne listove koje rabimo za pripremu ukusnih jela ili kao začin.