Riznica proteina

Meso nije jedini izvor dragocjenih bjelančevina. Naprotiv, u velikom postotku sadrže ih i mahunarke, orašasto voće i zeleno lisnato povrće.

Kad je riječ o hrani kao izvoru proteina, prevladava stav da namirnice životinjskog porijekla (meso, riba, jaja i mliječni proizvodi) neizostavno moraju biti sastavni dio prehrane, jer isključivo one sadrže sve esencijalne aminokiseline i smatraju se kompletnim izvorom bjelančevina. S druge strane, sve je više poklonika zdrave prehrane koji tvrde da proteini biljnog porijekla mogu potpuno nadomjestiti one životinjske, pri čemu su i zdraviji jer se ne javljaju u spoju sa zasićenim mastima i kolesterolom, ne sadrže metaboličke ostatke iz životinjskog tijela, niti pak kemijske ostatke tretmana kojima se njihovo meso često podvrgava. Osim toga, biljni proteini, kojima prvenstveno obiluju mahunarke, žitarice i orašasti plodovi, odlikuju se niskim sadržajem masti i visokim udjelom vlakana, vitamina i minerala, kao i fitokemikalijama koje doprinose zdravlju organizma i sprečavaju bolesti.

Leća

Kombinacija visokog udjela vitamina B-grupe, složenih ugljikohidrata i vlakana čini leću moćnim izvorom energije. Ova mahunarka također sadrži impresivnu količinu proteina, čak 26 g po porciji od sto grama. Usto, bogat je izvor željeza, magnezija i kalija, kao i dijetetskih vlakana, pa se posebno preporučuje osobama koje imaju problem s lošom probavom i povišenim kolesterolom. Leća se najčešće konzumira kao prilog u kombinaciji s mesom i kuhanim povrćem, ili se dodaje juhama i salatama od svježeg povrća i voća.

Crni grah

Ljekovita priroda: Crni grah je važan izvor proteina, magnezija, folne kiseline i vitamina B1
Crni grah je važan izvor proteina, magnezija,
folne kiseline i vitamina B1
Iako se kod nas pretežno koriste vrlo ukusne i zdrave bijele sorte graha, onaj crni pokazao se kao još korisniji. Ova mahunarka je važan izvor proteina, magnezija, folne kiseline i vitamina B1, pa je nezaobilazan sastojak veganskih i vegetarijanskih jela. Crni grah je namirnica niskog glikemijskog indeksa, koja se postepeno probavlja, doprinoseći dužem osjećaju sitosti i stabilizaciji razine šećera u krvi, a zbog izbalansiranog odnosa proteina i vlakana također blagotvorno djeluje na probavni sustav.

Vezani članak:  40 namirnica za ravan trbuh

Orašasto voće

Bademi, lješnjaci, kikiriki, indijski orasi, pistacije i drugi ukusni orašasti plodovi nezaobilazan su dio ljudske prehrane. Bogati vitaminima, mineralima, kao i omega-3 masnim kiselinama, važnima za kardiovaskularni sustav – ove visokokalorične grickalice nesumnjivo su odličan izvor energije. Također, zbog relativno visokog udjela proteina u nutritivnom sastavu, veoma su zastupljene na meniju osoba koje izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla. Najzdravije su kad se jedu u sirovom stanju, ali ne više od 40 g dnevno, budući da su prilično kalorične.

Tofu

Tofu (sojin sir) najrasprostranjeniji je proizvod od soje koji se koristi u ljudskoj prehrani. Dobiva se zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku, a najviše se koristi zbog sposobnosti da upije okuse i arome drugih namirnica s kojima se priprema. Ovaj niskokalorični i lako probavljivi biljni proizvod sličnog je nutritivnog sastava kao i tempeh, iako sadrži nešto manje proteina – ali i kalorija – pa je posebno omiljen među osobama koje žele smršaviti. U jelima se jednako koriste sirov, dimljen i termički obrađen sojin sir.

Prokulice

Iako predstavlja pravu vitaminsku bombu, čini se da je ovo ukusno i izuzetno zdravo povrće, nalik minijaturnom kupusu, nepravedno zapostavljeno na našim stolovima. Prokulica je prepuna vitamina C, K i E, obiluje vlaknima i sadrži organski spoj sinigrin, koji ima antikancerogena svojstva. Osim toga, ovo povrće je odličan izvor proteina, te u kombinaciji sa žitaricama čak može adekvatno zamijeniti porciju masnijeg mesa. Preporučljivo je kuhati prokulicu na pari, jer se tako najbolje čuvaju njezine hranjive tvari.


Ukoliko smatrate da je ljekovitapriroda.com korisna web stranica, podržite nas:

Hvala.