Koje supernamirnice rastu na našim poljima, a svijet je lud za njima?

Prehrana je kao moda. Trendovi se mijenjaju iz sezone u sezonu pa smo tako mogli svjedočiti navali » chia sjemenki «, kurkume, kvinoje … Sve te namirnice svakako zaslužuju posebno mjesto u svačijem jelovniku, ali postoje i neke namirnice koje su “evergreen”, a koje možemo pronaći na obližnjim OPG-ovima, u vlastitim vrtovima, a neke čak rastu kao potpuno divlje vrste. To su naravno, supernamirnice koje organizmu pružaju veliku nutritivnu potporu, a zahvaljujući tomu posluže kao pravi spasitelji od gripe, prehlada, viroza … Superhranom se smatraju namirnice koje imaju visok udio fitonutrijenata, odnosno antioksidansa koji imaju ključnu ulogu u sprečavanju bolesti srca, raka, osteoporoze i sl. Naravno, napominju stručnjaci, i sa superhranom treba biti oprezan. Naime, u vremenu u kojem svi žude za instant-rješenjima treba biti svjestan da nijedna namirnica ne stvara čuda sama po sebi, no svakako nije loše obogatiti svoju prehranu nekim namirnicama za koje možemo biti sretni što rastu u ‘našem dvorištu’.

Aronija

Bobice aronije imaju anti-kancerogeno djelovanje.

Aronija ima anti-kancerogeno djelovanje

Nazivaju je biljkom budućnosti jer, prema nekim istraživanjima, čarobne tamne bobice aronije imaju anti-kancerogeno djelovanje. Naime, u velikom postotku “ubijaju” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debeloga crijeva i jetre, a dnevno je potrebno pojesti od 200 do 300 grama. Da bi se konzumirala tijekom cijele godine, » aronija « se može zamrznuti, osušiti, jesti kao kompot, piti kao vino, liker … Ipak, preporučuje se hladno cijeđeni sok aronije.

Nar

Nar povoljno utječe na zdravlje srca

Nar povoljno utječe na zdravlje srca

Dok se u drugim dijelovima svijeta nar plaća gotovo suhim zlatom, u južnim krajevima Hrvatske on raste u divljini i, srećom, ima ga napretek. Jedna je od najljekovitijih voćki uopće. Tako jedna voćka nara, primjerice, zadovoljava 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Povoljno utječe na zdravlje srca, a zbog kalcija u njemu odličan je i za kosti i zube.

Vezani članak:  Zaljutite obroke, bit će vam drago

Batat

Batat je izvrsna zamjena za krumpir jer zbog niskoga glikemijskog indeksa omogućava slabiju apsorpciju glukoze pa nakon konzumacije batata nema velikih skokova šećera u krvi. Odličan je izvor dijetalnih vlakana pa je dobar i za probavu.

Cikla

Cikla je povrće poznatije kao kraljica zdravlja. Nije ni čudno da je tomu tako s obzirom na to da obiluje beta-karotenom, klorofilom, folnom kiselinom, kalijem, željezom i vitaminom A. Konzumacijom cikle djeluje se na očuvanje vida, ali i na vlastito raspoloženje jer sadrži aminokiselinu triptofan koja sudjeluje u izgradnji serotonina koji poboljšava raspoloženje.

Mandarine

Mandarine su odlične u sprečavanju prehlade ili viroze

Mandarine su odlične u sprečavanju prehlade

Što je zima bez mandarina? Osim osvježavajućega okusa, ovi » citrusi « izvrsni su za poticanje mršavljenja, a zbog visokoga udjela vitamina C odlične su i u sprečavanju prehlade ili viroze. Osim toga, antioksidansi u mandarini mogu sniziti razinu lošega kolesterola u krvi. A najbolje je što je vrijeme za uživanje u ovome voću upravo sada!

Buča

Buča, tikva ili bundeva smatra se prirodnim ekološkim proizvodom koji ne prihvaća umjetna gnojiva ni druga kemijska tretiranja, nego samo prirodnu gnojidbu. U buči je omjer zastupljenosti mikronutrijenata tako usklađen da odgovara organizmu poput cjelovite namirnice. Sadrži kalcij, kalij, fosfor, magnezij, cink, željezo, mangan, beta-karoten, dio kompleksa vitamina B i vitamin E.

Prije nego što posegnemo za dodacima prehrani, trebamo se osvrnuti na “dodatke”, i to najbolje one sezonske, koje nam je priroda već servirala.