Aloe vera

Aloe vera - stimulira rast kose, liječi tumor, pomaže kod problema želuca i crijeva ...(Aloe vulgaris)

DRUGI NAZIVI: Aloa, aloja, prava aloja.

OPIS BILJKE: Aloe vera jednogodišnja je zeljasta biljka iz obitelji ljiljana (Liliaceae) koja naraste do 60 cm visine. Listovi su debeli, mesnati, kopljasti i na rubu pilasti s dugačkim bodljama, blijedozelene boje. Stabljika je 4-7 cm debela, okruglog oblika. Viseće duge cvjetne grozdove čine cjevasti crveni cvjetovi sa po šest latica. Sok joj je gorak, a miris osebujan.

STANIŠTE I UZGOJ: Najčešće se uzgaja kao ukrasna biljka u lončanicama i u klijalištima uzgajivača, te plantažno.

VRIJEME CVATNJE: Svibanj – lipanj.

UPOTREBA: Kneipp o aloe veri piše: “Čovjek mora pribjeći sredstvu u kojem je neka sitnica djelotvorna; na taj sam način ja u aloji našao lijek”. Hipokrit opisuje razna ljekovita svojstva aloe: “stimulira rast kose, liječi tumor, pomaže kod problema želuca i crijeva”, a Kristofor Kolumbo je o njoj rekao sljedeće: “Postoje četiri biljke koje su neophodne za čovjeka: to su pšenica, grožđe, maslina i aloja. Prva hrani, druga pruža radost srcu, treća osigurava harmoniju, a četvrta čini čovjeka zdravim.”

LJEKOVITI DIO BILJKE: Listovi, od kojih se dobiva tiskanjem ili iscjeđivanjem svježi sok aloe vere, mogu se brati tijekom cijele godine. Svježi sok razrijedimo u alkoholu (80 g soka na 20 g alkohola). Daljom preradom soka može se dobiti prašak (Aloe pulvis), ekstrakt (Aloe extractum), emulzija (Aloe emulsio), te čisti sok Aloe Vere Barbadensis iz kojeg je posebnom tehnikom stabilizacije soka odstranjen aloin kao i ekstrakti aloina.

LJEKOVITO DJELOVANJE: Ako se koristi jako razrijeđen sok (kapi) liječi i podražuje želudac (slab želudac, čir na želucu i dvanaesniku), a u većoj koncentraciji djeluje na čišćenje crijeva i organizma, te potiče izlučivanje žuči. U pojedinim slučajevima takvo djelovanje koristimo za poticanje mjesečnice (izostale ili slabe), poštujući strogo propisanu terapiju liječnika. Sok se rabi u propisanim kurativama, a nikako samoinicijativno, kroz duže vrijeme. Uporaba soka (ili praška za vanjsku uporabu) djelotvorna je u liječenju očnih bolesti, čireva, rana i gnojnih upala rana. Emulzija koja se rabi za liječenje mokrog epidermitisa, opeklina II. i III. stupnja dobije se tako da se sok aloe vere pomiješa s ricinusovim i eukaliptusovim uljem. Prašak se rabi za posipanje rana, čireva i gnojnih rana ili za pripremu čaja koji se pije kod unutarnjih bolesti (jetra, crijeva, želudac), a služi i za vanjsku uporabu (ispiranje rana i raznih kožnih nečistoća). Svježe odrezan list položen ploštimice, rabi se za ublažavanje boli uzrokovane opeklinama, a ujedno i potiče zacjeljivanje. Aloe vera jača obrambene snage organizma te je izvrstan kao biogeni stimulator za jačanje organa (želudac, jetra, žuč) i imuniteta.

Vezani članak:  Islandski lišaj

UPOZORENJE: Uzimanje većih količina soka aloe vere (oralno) može jako štetno djelovati na organizam. Aloe vera izaziva povećanu prokrvljenost organa donjeg dijela tijela i crijeva te je sok zabranjeno davati djeci, trudnicama i ženama sklonima povećanom krvarenju iz maternice, onima s plućnim bolestima i hemoroidima.

JESTE LI ZNALI: Kod Egipćana je aloe vera bila simbol ženske ljepote i mladalačkog duha. Faraoni su je smatrali eliksirom života. Njena kozmetička svojstva prepoznali su već i narodi antičkog doba. Kod Grka simbolizira ljepotu, strpljenje, sreću i zdravlje. Veliki humanist Mahatma Gandi rekao je kako je tajna njegove snage za vrijeme dugačkih postova nesalomljiva vjera u Boga, jednostavan način života i biljka aloe vera!