Hibiskus

Hibiskus: U Kini je poznat kao kineska ruža i ima sinonim bogatstva, dok je u Maleziji nacionalni cvijet. (Hibiscus)

DRUGI NAZIVI: sirijska ruža, kineska ruža, afrička malva.

OPIS BILJKE: Postoji od 130 do 150 vrsta hibiskusa, koji mogu biti divlji i kultivirani, jednogodišnji i višegodišnji, od svijetlo-ružičaste do tamno-crvene boje. Hibiskus je listopadni ukrasni žbun ili drvo najviše do 5 m visine, sa dosta uspravnih grana. Bilo da je manjeg ili normalnog rasta koji seže do 2,5 m izgled mu je uvijek elegantan. Izbojci su u početku dlakavi, kasnije goli. Listovi su sa peteljkom, naizmjenični, sa tri manje-više naglašena režnja, po obodu krupno testerasti. Cvjetovi su krupni, zvonasti, raznobojni, usamljeni u pazuhu listova. Hibiskus spada u najljepše i najegzotičnije cvjetove tropskih zemalja. Vjerojatno je najsvestranija biljna vrsta na planeti. Mnogi vrtovi i dnevne sobe u Aziji su ispunjeni cvjetovima hibiskusa.

RASPROSTRANJENOST: Hibiskus je porijeklom iz Kine i Indije a ne iz Sirije, kako se ponekad misli. Otud se raširio po svijetu.

STANIŠTE I UZGOJ: Razmnožava se sjemenom, reznicama i kalemljenjem. Uzgaja se po parkovima i vrtovima, na sunčanim mjestima. Dobro podnosi obrezivanje pa se često koristi za formiranje živih ograda.

VRIJEME CVATNJE: Od srpnja do rujna.

LJEKOVITO DJELOVANJE: U Egiptu je hibiskus poznat već stoljećima kao nacionalno piće i kao biljka koja liječi mnoge bolesti zbog visokog postotka vitamina i organske kiseline. Pije se kao osvježavajući napitak u vrućim ljetnim danima, bilo da je hladan ili topao. Prema nekim podacima čaj od hibiskusa bio je omiljeno piće egipatskih farona. Prati sve veće proslave gdje se poslužuje kao zdravica. Čaj od hibiskusa je bio i omiljeno piće Kleopatre, koja ga je koristila za dušu i tijelo. Čak je od njega pripremala i balzam za tijelo, kojim je dobila lijepu crvenkastu boju kože. Spomenuta je boja u ondašnja vremena bila pojam ženske ljepote. Od većine popularnih biljnih čajeva hibiskus se razlikuje prepoznatljivom crvenom bojom, kiselkastim okusom i velikom količinom vitamina C. Bogat je flavonoidima i njegova je uloga u oporavku organizma velika. Nameće se intenzivnom aromom i potiče budnost. Osim toga sadrži između 7,5% i 9,5% željeza, te 13 aminokiselina od kojih je 6 iznimno važnih za čovjekov organizam. Zbog velike prisutnosti flavonoida čaj hibiskusa pomaže u: detoksikaciji organizma, ubrzavanju metabolizma, poboljšanju općeg stanja organizma, snižavanju krvnog tlaka, djeluje kao diuretik, poboljšava rad štitnjače, štiti jetru od otrova, izuzetno je dobar kod ljudi koji imaju bubrežna oboljenja te podiže imunitet zbog visoke količine C vitamina. Stručnjaci preporučuju njegovu konzumaciju u vrućim danima, jer osvježava organizam kiselkastim okusom koji dolazi iz limunske kiseline.

Vezani članak:  Češnjača

UPOZORENJE: Postoje slučajevi kada hibiskus utječe na izazivanje menstruacije, što može dovesti do spontanog pobačaja kod trudnica. Ne preporuča se piti ni tijekom dojenja.

JESTE LI ZNALI: U Kini je poznat kao kineska ruža i ima sinonim bogatstva, dok je u Maleziji nacionalni cvijet.

PRIPRAVCI:

* Čaj: Za pripremu čaja od hibiskusa treba nam prokuhana voda od 100 stupnjeva koju prelijemo preko listića hibiskusa i pustimo da stoji 3 do 5 minuta.