Sirutka – regenerator jetre

Sirutka (ili surutka) je zelenožuta tekućina koja predstavlja sporedni proizvod u proizvodnji sira tj. koagulaciji kazeina. Od 10 litara mlijeka dobije se 1 kg sira i 9 litara sirutke. Iako je sirutka stara kao i sirevi, ova dragocjena tekućina se najprije bacala, a potom koristila isključivo kao krmivo. Njezina primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je izvanredan izvor visokovrijednih proteina. U početku su se dobivali proteini sirutke sa 10-15% proteina, a danas već sa 90-94% proteina. Stoga je ovaj nusproizvod u proizvodnji sira, koji su mnoge mljekare ranije smatrale otpadom, danas u dijetoterapiji namirnica “broj jedan”. Preporučuju je i liječnici i dijetetičari jer ima ljekovita svojstva, ali i moć da skida višak kilograma.

Sirutka je idealna za jačanje imuniteta

Sirutka – regenerator jetre

Sirutka – regenerator jetre

Ono što sirutku čini izuzetno zdravom su, prije svega, bjelančevine, koje ovdje imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je ova supernamirnica nezamjenjiva kod osoba koje imaju smanjeni apetit, pogotovo poslije bolesti ili kod starijih osoba. Osim što podiže imunitet, te je zato glavni sastojak sportskih i drugih formula za jačanje, koristi se i u proizvodnji hrane za bebe te je i pravi izvor proteina u prehrani trudnica, jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba za bjelančevinama.

Preporuča se svima pod stresom

Sirutka se preporučuje svima koji su pod stresom jer luči serotonin – hormon zadovoljstva – te eliminira umor i grčeve u mišićima. Još jedna velika dobrobit sirutkinih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da spriječe osteoporozu – razrijđenost kostiju karakterističnu za to životno doba. Kako su pokazale studije provedene na Bostonskom sveučilištu, nedovoljan unos bjelančevina u starijim godinama dovodi do značajnog razrijeđenja kostiju, posebno bedrene i kičme, a sirutka ih može nadoknaditi, čak i obama koje su alergične na laktozu (mliječni šećer). Sirutka čisti krvue žile od kolesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regenerira i čuva jetru. Uz to, proteini iz sirutke direktno se prerađuju u mišićnom tkivu, omogućujući brzi oporavak mišića poslije treninga. Sve druge proteine, kao što je poznato, prerađuje jetra. Sirutka sadrži i sve za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Ona je prirodni antiseptik, jer liječi upalu grla i dišnih putova.

Vezani članak:  Kiseli spas u hladnoj zimi

Sirutka – eliksir za crijeva

Terapije sirutkom poznate su u liječenju crijevnih poremećaja, poput neredovite stolice, hormonalnih problema, gojaznosti i problema s cirkulacijom, te kod začepljenih artertja. Sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svježem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale: natrij, kalij, fosfor, magnezij, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden, kao i veliku koncentraciju mliječne kiseline i mliječnih enzima. Mliječne kiseline održavaju nisku PH vrijednost u crijevima i uništavaju prekomjeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno potiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad crijeva. Poput kiselog mlijeka i jogurta, i sirutku treba uzimati redovito, pogotovo kod nadutosti, neredovitih stolica, divertikulitisa, kolitisa i kronične upale crijeva. Sirutkini proteini pomažu pri mršavljenju: izazivaju osjećaj sitosti jer utječu na povećanje razine hormona koji smanjuje apetit.

Štiti nas od bolesti i brani od upala

Bjelančevine iz sirutke iste su kao i u majčinom mlijeku, a među njima je najzastupljenija bjelančevina alfa-laktalbumin. Ova bjelančevina je izvor osnovnih aminokiselina, veže kalcij i jača kosti i zube, podiže raspoloženje i liječi depresiju. Osim alfa-laktalbumina, sirutku čine i imunoglobulini (oko 10% sirutke), kao i laktoferin (oko 2% bjelančevina u sirutki), a igraju vrlo važnu ulogu u sprječavanju upala. Patogene bakterije i gljivice koriste željezo kako bi se širile i rasle, a pošto laktoferin veže željezo, time uspješno zaustavlja rast patogena. Laktoperoksidaza je također bjelančevina iz sirutke, a – poput laktoferina – sprječava rast bakterija. Ona je glavna kod podizanja imuniteta i brani nas od upala. Svakodnevno uzimanje sirutke odlično štiti od bolesti i čuva zdravlje. Ako se uzima oralno, stavlja se mala ili velika žlica sirutke u čašu vode i pije se uz svako jelo – to će regulirati izlučivanje kiseline iz želuca i pomoći debelom crijevu. Sirutka se može naći u tekućem obliku i u vidu praška.

Možda i najznačajnija stvar kod sirutke jest ta da ona regenerira jetru. Jetra je najveća žlijezda u našem organizmu i jedini unutarnji organ koji ima moć regeneracije. Bolesti jetre su česti uzročnici smrti, pa je vrlo važno da se brinemo o njoj tijekom života. Jetra obavlja veoma brojne, složene i bitne funkcije u našem organizmu; ima ključnu ulogu u preradi hrane koju unosimo u tijelo, važna je u detoksikaciji organizma, pa nas tako štiti i od raznih toksina kojima je naše tijelo izloženo. Kemijski proizvedeni lijekovi, koje kupujemo u ljekarni, opterećuju jetru jer sadrže strane i neprirodne tvari za organizam. Baš zbog toga preporučuje se konzumirati sirutku u slučaju duže i jače terapije komercijalnim lijekovima. Terapija se provodi tako da se u dužem periodu svakodnevno pije od pola litre do jedne litre sirutke dnevno, te pri tom izbjegava masna hrana, alkohot, cigarete i druge tvari koje oštećuju jetru. Kako bi se postiglo što bolje i brže izlječenje poželjno je u isto vrijeme redovito u prehrani upotrebtjavati i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak, na prazan želudac.
Vezani članak:  Cijela istina o listu masline