Insekti kao hrana budućnosti

Prema predviđanjima FAO-a do 2050. godine život 9 milijardi stanovnika Zemlje bit će ugrožen zbog gladi. Nadu (možda) nude insekti. Ima ih, objašnjavaju stručnjaci, milijun poznatih vrsta, predstavljaju više od polovine svih živih organizama na našem planetu. Prema studiji koju je FAO proveo u suradnji s Univerzitetom Wageningen u Nizozemskoj, trenutačno se diljem svijeta ljudi hrane sa 1900 vrsta insekata, među njima su i pčele, i ose, mravi i cvrčci – toliko o poznatima!

A onima koji se mršte na pomisao na obrok od insekata možda će pomoći činjenica da su insekti zapravo vrlo hranjivi. Veilki broj vrsta bogat je izvor bjelančevina i korisnih masnoća, sadrže i mineraie poput kalcija, željeza i cinka. Dok u 100 grama teletine ima 6 mg željeza, u 100 grama nekih insekata željeza ima od 8 do 20 mg.

– Divlje životinje i insekti vrlo su često najvažniji izvori bjelančevina za ljude koji žive u prašumama i šumama, dok im lišće, sjemenke, gljive, med i voće osiguravaju potrebne količine minerala i vitamina.

Vezani članak:  Nevjerojatni jabuke i luk