Mrazovac

Mrazovac se odavnina koristio za liječenje gihta.(Colchicum autumnale)

DRUGI NAZIVI: Vočak.

OPIS BILJKE: Mrazovac pripada porodici ljiljana (Familiae Liliaceae). Ljekarnički naziv mu je Semen et Tubera Colchici. Veliki cvjetovi su svijetle crvenoružičaste boje, slični šafranu. Trogradna plodnica je zapravo trouglasta cijev koja obavija i lukovicu, razvija se duboko u zemlji i izlazi iz zemlje zajedno s velikim i jakim lancetastim listovima. Vani se plodnica razvija u suhi tobolac pun sjemenki. Svi dijelovi mrazovca su otrovni, a najotrovnije je sjemenje koje sadrži kolhicin. Bez naročitog je mirisa, jako gorkog i odbojnog okusa.

STANIŠTE I UZGOJ: Raste na vlažnim livadama, pašnjacima, uz potoke, rijeke, nasipe.

VRIJEME CVATNJE: kolovoz – listopad.

UPOTREBA: Mrazovac se odavnina koristio za liječenje gihta, a rabili su ga stari grčki liječnici koji su ga nazivali ‘biljnim arsenom’. Prirodni je analgetik, antihelmetik, antireumatik, citostatik, emetik, katarik, mikotik, sedativ, stimulans.

LJEKOVITI DIO BILJKE: Sabiru se sjeme i gomolj i od njih priprema tinktura. Tobolci se beru kad potpuno sazriju, tj. kad se osuše, a to je u svibnju i lipnju.

LJEKOVITO DJELOVANJE: U pučkoj medicini tinktura mrazovca rabi se u razblaženom obliku za liječenje: astme, artritisa, reumatskih bolova i kroničnih oblika reume, gihta, zatvora, protiv raznih parazita i vodene bolesti.

UPOZORENJE: Mrazovac se smije uzimati samo pod liječničkom ili veterinarskom kontrolom jer vrlo lako dolazi do težih i po život opasnih trovanja! Nužan je veliki oprez kod branja srijemuša – medvjeđeg luka jer su mladi listovi medvjeđeg luka i mrazovca vrlo slični, a često i rastu jedni do drugih. Trudnicama je strogo zabranjen!

SIMPTOMI TROVANJA: Pečenje u ustima, bolovi želuca, kolike, proljev-dijareja, hemoglobuniurija, nadražaj usta, grebanje u grlu, tegobe sa gutanjem, mučnina, povraćanje, krvavo mokrenje, žeđ, spori rad srca, kolaps, itd. Kolhicin u malim količinama truje stanice, jako oštećuje kapilare i koči dijeljenje stanica. Kod trovanja treba postupiti kao i kod trovanja drugim otrovnim biljem. Konzumacija 5-10 g sjemena mrazovca ili 60 g lišća izaziva smrt.

Vezani članak:  Stolisnik

JESTE LI ZNALI: Veterinari mrazovcem liječe reumatske tegobe.

PRIPRAVCI:
❖ Tinktura: Priprema se po propisima farmakopeje od sjemenki mrazovca. Uzimati tri puta po 5-6 kapi na dan, s vodom ili čajem.
❖ Homeopatija: homeopatski lijek Colchicum rabi se u obliku matične tinkture te u potencijama od C 6 do C 200, kod povraćanja, srčanih tegoba, slabe cirkulacije, neuralgije, artritisa, proljeva i reume.