Islandski lišaj

Islandski lišaj: Ogranci lišaja su žljebasti, na vrhu prošireni i nepravilno trepavičasti. U svježem stanju je mekan i kožasto-žilav.(Cetraria islandica)

DRUGI NAZIVI: islandska mahovina, planinska mahovina, planinski mah, bohinski mah, gorski mah, islandska lihena, plućnik.

OPIS BILJKE: Islandski lišaj nije raščlanjen na korijen, stabljiku i listove jer spada u posebnu skupinu biljnih organizama čija je steljka sastavljena od alga i gljiva. Steljka tog lišaja tvorevina je slična listu, visoka oko 10 cm te se s kratkim končastim organima učvršćuje na površinu zemlje. Ubraja se u lišaje grmaše jer mu je steljka uspravnog rasta i nepravilno razgranjena poput malog grma. Strana lišaja okrenuta suncu je maslinasto do smeđe-zelena, a donja strana je svijetlosive boje s bijelim mrljama. Ogranci lišaja su žljebasti, na vrhu prošireni i nepravilno trepavičasti. Najdonji dijelovi stelje su crvenkaste boje. U svježem stanju lišaj je mekan i kožasto-žilav, dok je u suhom stanju lomljiv i mnogo svjetlije boje. Ima slabi miris dok je okusa bljutava, sluzava i gorka.

RASPROSTRANJENOST: Ime biljke vodi do krivog shvaćanja da raste samo na Islandu, no ime je dobila samo radi toga što je na Islandu, gdje također raste, prvi puta primijenjena kao ljekovita biljka. Lišaj uspijeva gotovo na čitavoj sjevernoj polutki Zemlje, a nalazi se među vrijeskom i mahovinama na visokom sjeveru, gdje skromnim sjevernim jelenima služi kao hrana. Na tim područjima služi i kao hrana čovjeku, kao nadomjestak za žitarice jer se iz osušenog i smrvljenog lišaja priprema hranjiva kaša.

Islandski lišaj: U suhom stanju je lomljiv i mnogo svjetlije boje.STANIŠTE: Na našim područjima javlja se često u velikom mnoštvu na planinskom području u svijetlim i smrekovim šumama i na visinskim pašnjacima među kamenjem, naročito na otvorenim područjima koja su često pod utjecajem vjetra. Za razliku od drugih lišajeva, raste na tlu.

LJEKOVITI DIO BILJKE: Sabire se čitav lišaj isključivo po suhom vremenu tokom čitave godine, tj. dok je moguće sabiranje s obzirom na vremenske prilike. Lišaj se očisti od raznih primjesa – zemlje, iglica, četinara, mahovine i dr. te se dosuši u hladu.

Vezani članak:  Graviola

LJEKOVITO DJELOVANJE: Ublažuje nadražaje i rastvara sluz te ga treba primjenjivati kod svih vrsta prehlade. Vrlo dobri uspjesi mogu se postići kod bronhalnog katra, kašlja, hripavca, prehlade s prekomjernom sluzi, kod svih oboljenja pluća kao i kod slabih pluća te sklonosti k prehladama pri najneznatnijim vremenskim promjenama ili promjenama mjesta s drugom klimom. Preporuča se kod teških plućnih oboljenja, a naročito kod plućne tuberkuloze jer ne samo da teško oboljela pluća oslobađa temeljito od sluzi, već i potiče djelatnosti dišnog sustava. Svojstvo lišaja da krijepi i jača od značenja je kod stanja iscrpljenosti svake vrste: za vrijeme ili nakon teških bolesti, kod gubitka krvi uslijed operacija i nesretnih slučajeva, nakon ospica, nakon teških infekcijskih bolesti, nakon bolesti želuca i crijeva i dr. Povoljno utječe na sekreciju mlijeka kod majki koje doje, ali ne smije postojati upala prsiju ili prsnih bradavica. Daljnje područje primjene su oboljenja želuca i crijeva: akutni ili kronični proljevi, začepi, probavne smetnje, želučani ili crijevni katari i normaliziranje izlučivanja žuči. Dokazano je i da uspostavlja ravnotežu želučane kiseline bilo da je ima previše ili premalo. Posjeduje i antibiotičko dijelovanje, te se može donekle usporediti s djelovanjem penicilina.

UPOZORENJE: Prevelike doze i dugotrajna upotreba mogu dovesti do osjetljivih nadražaja u probavnom traktu i smetnje u jetrima. Količinu i trajanje primjene najbolje će odrediti liječnik.

PRIPRAVCI:

* Čaj: 1 žličica suhe biljke prokuha se u šalici vode i ostavi stajati 10 minuta. Čaj se pije nezaslađen, u gutljajima, 2-3 šalice dnevno.