Peršin liječi sve – od jetre do anemije

Svima nam dobro poznati peršin dvogodišnja je zeljasta biljka jakoga aromatičnog okusa. Stabljika je bridasta, a listovi su trostruko perasti i svijetlozelene boje. Cvate u srpnju i kolovozu, a cvjetovi su mu zelenkastožuti i tvore štitac na vrhovima stabljike. Najzanimljiviji dio povijesti peršina svakako je priča iz vremena starogrčke kulture u kojoj je bio sveta biljka te bi peršinovim vijencem okrunili slavodobitnike. Tada se, baš kao i danas, čaj od peršina spravljao za izbacivanje viška vode iz tijela, za ćišćenje bubrega i kod potrebe za detoksikacijom, nakon masnih i vinom opijenih večera. Čaj od peršina bogat je vitaminima A, C, E i mineralima, smanjuje loš kolesterol, koristi se za smanjenje krvnog tlaka, ublažava bolne menstruacije, koristan je kod neredovite menstruacije i bogat je željezom pa se preporuča kod anemije.

Peršin – ljekoviti začin

Peršin liječi sve – od jetre do anemije

Peršin kao začin ima jaku preventivnu
ulogu u našem organizmu.

Ljekoviti dijelovi peršina su list, korijen i sjeme peršina, a uz ostalo sadrži eterična ulja i vitamin C. Sadrži i apiol koji izaziva nadražaj unutarnjih organa te smetnje u optoku krvi. Najviše ga ima u peršinovom eteričnom ulju koje se dobiva iz sjemena i korijena peršina. Peršin kao hrana predstavlja idealno povrće. Kao začin ima jaku preventivnu ulogu u našem organizmu, a ujedno stimulira organe na rad. Visokovrijedno je sredstvo za liječenje i otklanjanje niza unutarnjih i vanjskih poremećaja u organizmu. Dobro je znano njegovo diuretično djelovanje, no takvo djelovanje je kontraindicirano kod upale bubrega – u tom slučaju se peršin ne smije uzimati. Za žene predstavlja pravi lijek jer ima estrogeno djelovanje te pojačava libido, a žene ga rabe i za omekšavanje grudi kod dojilja, za stvaranje mlijeka kod dojilja, za izazivanje mjesečnog ciklusa i olakšavanje poroda. U preventivne svrhe idealan je za prevenciju osteoporoze i jačanje kostiju zbog fluora i bora koje sadrži. Danas najčešće za liječenje rabimo čaj od listova peršina ili sok od korijena. Peršin rabimo kod slabokrvnosti, opće slabosti organizma izazvane teškim upalama, artritisa, alergija, bubrežnih bolesti (korijen peršina sprečava nastanak kamenca, bakterija, pijeska), celulita, gihta, debljine, poremećaja u vrenju hrane, srčanih oboljenja, angine pektoris, vode oko osrčja, parazita u crijevima, kod pojave plinova, ekcema, otežanog mokrenja, kod pjega na licu bilo da su sunčeve ili jetrene, za umirenje živaca, kod upale mjehura, za ispiranje mokraćnih puteva, za regulaciju probave i liječenje želuca, kod jetrenih bolesti, oboljenja prostate, poremećene cirkulacije, žutice, grčeva, nadutosti, reumatskih oboljenja, žuči, visoke temperature, raznih kožnih bolesti, za izazivanje znojenja, kod konjunktivitisa, uboda pčela, edema, modrica (zgnječeno lišće stavljamo višekratno na modrice), slabe muške potencije, za ublažavanje bolova te kod lošeg zadaha iz usta.

OPREZ! Uporaba peršinovog toksičnog eteričnog ulja je zabranjena jer može izazvati teške posljedice za zdravlje: iritira želudac, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srca, halucinogeno djelovanje, a kod trudnica pobačaj. Sastojci korijena peršina mogu izazvati kod osjetijivih osoba fotodermatitis. Peršinovo ulje smije se uzimati samo prema liječničkom receptu. To ulje dobro djeluje u slučajevima mokrenja krvi, za ispiranje mokraćnih puteva, kod kamenca u bubregu i mjehuru. U vanjskoj primjeni koristi se protiv insekata, naročito uboda komarca te protiv ušiju na glavi.

Peršinovo vino

Uzmemo 12 grančica peršina, 1 l bijelog vina, 2 žlice jabučnog octa i 30 dag meda od ružmarina. Grančice peršina stavimo u bijelo vino i dodamo 2 žlice jabučnog octa. Neka kuha 10 minuta na laganoj vatri. Nakon 10 minuta skinemo s vatre i procijedimo. Dodamo med i ponovo stavimo da lagano kuha još 5 minuta. Kad se malo ohladi ulijemo u boce. Uzimamo 3 puta po 1 žličicu prije jela kod oboljenja srca i angine pektoris.

Vezani članak:  Zeleno lisnato povrće štiti jetru

Čaj od peršina

Uzmemo 1 žlicu korijena peršina i 2,5 dl vode. Kuhamo 5 minuta korijen peršina, poklopimo 10 minuta i ohladimo, pa procijedimo. Pijemo 3 puta po 1 šalicu, a služi za liječenje nadutosti, kod otežanog mokrenja, za umirenje živaca i ublažavanje bolova.

Čaj od peršina II.

Stavite u lončić pola litre vode i dovedite ju do vrenja. Kada zakipi dodajte 2 žlice svježeg peršina i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta. Izvadite listove i bacite ih. Čaj se pije i topao i ohlađen, u bilo koje dana osim kasno navečer da ne biste noću učestalo mokrili. Od ovog čaja često ćete ići na WC.

Čaj za metabolizam

Uzmemo 100 g korijena peršina, 100 g lista peršina i 100 g sjemena peršina. Od te mješavine uzmemo 2 žlice i kuhamo u 2 dl vode 5-8 min, poklopimo, pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Pijemo prije jela po 1 šalicu dok ne potrošimo mješavinu. Ovu čajnu mješavinu koristimo za čišćenje bubrega od kamenaca, protiv žutice, za liječenje jetre i slezene.

Oblozi za upalu očiju

Izvadimo sredinu toplog kruha i umijesimo ga s lišćem peršina, sve dobro izgnječimo i napravimo oblog sličan palačinki. Stavimo na oči i držimo 1 sat lagano se odmarajući.

Ljekovita priroda: Namaz od peršina za anemiju i detoksikaciju
organizma.

Namaz od peršina za anemiju i detoksikaciju
organizma.

Namaz od peršina

Uzmemo 1 jogurt, 1 žličicu isjeckanog peršina, 1 žličicu maslinova ulja i 1 žličicu češnjaka u prahu. Sve izmiješamo i jedemo s prepečencem natašte prije doručka, za anemiju i detoksikaciju organizma.

Juha od peršina

SASTOJCI:
• 10 g peršina (korijena i lista)
• 50 g mrkve
• 10 g krumpira
PRIPREMA: Povrće narežemo na kockice i kuhamo 15-ak minuta, a na kraju kuhanja dodamo sitno nasjeckane listove peršina.