Krumpir

(Solanum tuberosum)

DRUGI NAZIVI: kompir, krompir, krtola, krumpjer, kumpir.

OPIS BILJKE: Krumpir pripada Obitelji pomoćnica (Familia Solanaceae). Nadzemna stabljika je do prst debela, zeljasta 0,5 m visoka i uglasta. Listovi su nepravilno perasto razdijeljeni s jajolikim listićima. Cvjetovi su (ovisno o sorti) od bijele do ljubičaste boje, a smješteni su u pašticama na dugim peteljkama. Plod je žućkasto-bijelo-zelenkasta boba. Danas ima oko 1500 sorti krumpira.

VRIJEME CVATNJE: U lipnju i srpnju.

Za prehranu se koristi zreli krumpir.

Za prehranu se koristi zreli krumpir.

Cvjetovi su (ovisno o sorti) od bijele do ljubičaste boje.

Cvjetovi su od bijele do ljubičaste boje.

UPOTREBA: U pučkoj medicini beru se zeleni plodovi te se iz njih cijedi sok. Za prehranu se koristi zreli krumpir. On predstavlja idealnu namirnicu u dijetalnoj ishrani naročito osoba s oboljenjima unutarnjih organa. Pire od krumpira bez soli ili s vrlo malo soli i malo masnoće predstavlja dijetalni obrok kojeg podnose i najteži bolesnici, obrok koji je lako probavljiv te direktno djeluje na peristaltiku, kao i na višak želučane kiseline koju upija i odvodi iz želuca. Kod gastritisa, hepatitisa, bolesti kože i ekcema, pire od krumpira predstavlja lijek. U ishrani dijabetičara krumpir predstavlja osnovu za pripremu pojedinih jela te namirnicu koja povoljno utječe na cijeli metabolizam. Pojedinim dijabetičarima ponekad predstavlja jedinu hranu koju mogu uzimati. Oblozi od krumpira koji se pripremaju na razne načine staro su oprobano pučko sredstvo u liječenju. U kozmetici krumpir ima svojstvo upijanja raznih štetnih tvari iz kože, kao i ljekovito sredstvo umirivanja bolova nadražene kože. U kozmetici lica i tijela kod raznih kožnih nečistoća kao što su ispucala koža, žuljevi, divlje meso, opekotine, udarci i ugrizi također se koristi krumpir. Krumpir hrapave i ružičaste ljuske ima više škroba te je pogodan za pripremu krumpirova tijesta. Krumpir glatke i ljubičaste ljuske ima manje škroba te je pogodniji za pripravljanje drugih jela, kao što je krumpirova salata. Krumpir je najljekovitiji ako je kuhan ili pečen u ljusci. Ako se guli, treba ga guliti što tanje. Oguljeni i izrezani krumpir stavlja se u toplu vodu jer tako izgubi manje od svoje ljekovitosti. Krumpiru koji klija ili je zelene boje potrebno je odstraniti klice, a zeleni dio odbaciti jer ako se kuha s klicama ili zelenim dijelovima može biti opasan – može doći do trovanja.

Vezani članak:  Kadulja

LJEKOVITI DIO BILJKE: Gomolj.

LJEKOVITO DJELOVANJE: Povoljno utječe na liječenje: jetre, neredovite probave i srčanih oboljenja. Ljuska ili kora dobro je sredstvo za čišćenje cijelog organizma te se kod težih bolesti pije čaj od krumpirovih ljuski. Postoji tradicija liječenja tumora čajem od kore krumpira.

UPOZORENJE: Svi zeleni dijelovi biljke su otrovni.

PRIPRAVCI:

Krumpirov sok: Krumpir operemo i naribamo. Stavimo naribani krumpir u lanenu krpu i stiskanjem iscijedimo sok koji uzimamo uvijek svježe pripremljen. Krumpirov sok možemo dobiti i uporabom sokovnika s centrifugom. Kod gastritisa: uzimamo po 1 žlicu soka razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka, večere. Kod jetrenih oboljenja: ujutro natašte uzeti 0,5 dl soka krumpira i piti u gutljajima (razrijeđen vodom ili sokom mrkve), 2 puta dnevno jesti juhu od krumpira s peršinom, 2 puta na dan salatu od krumpira s maslačkom i dosta peršina i luka, te malo maslinova ulja i soka limuna.