Matična mliječ: kako i zašto je volimo

Osigurati svom tijelu potrebne hranjive tvari prvi je i najvažniji korak prevencije brojnih tegoba.

Pretpostavke i tvrdnje koje potkrepljuju mnogobrojna istraživanja, ali i dugogodišnja praksa narodne medicine, pokazuju da je matična mliječ doslovce dragocjena pomoć u jačanju imunosnog sustava. Takav učinak matične mliječi pripisuje se 10-hidroksidekanoičnoj kiselini (10-HDA) i gamaglobulinu koje sadrži.

Zahvaljujući 10-HDA i rojalizinu matična mliječ ima i antibiotska svojstva te baktericidno djelovanje na neke bakterije (E.coli, Salmonella sp., Proteus vulgaris, Bacilius subtilis, Staphylococcos aureus. Streptococcus apis). Prema nekim autorima matična mliječ učinkovito djeluje i protiv gljivica, virusa te nekih protozoa (Trypanosoma cruzi).

Na što i kako djeluje

Matična mliječ: kako i zašto je volimo
Matična mliječ: kako i zašto je volimo
Popis do sada utvrđenih djelovanja matične mliječi podugačak je, niti jedan prirodni niti sintetski proizvod ne može se s njom mjeriti. Zahvaljujući sterolima i acetilkolinu pomaže spriječiti niz bolesti živčanog sustava kao što su difuzna ateroskleroza u mozgu sa žarišnim oštećenjima i bez njih, astenična neuroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, multipla skleroza te senilna demencija. Poboljšava koncentraciju i sposobnost pamćenja, poboljšava rad središnjega živčanog sustava, što uvelike potpomaže u savladavanju stresa.

Krvožilni sustav

Matična mliječ - dodatak prehrani
Matična mliječ – dodatak prehrani
Matična mliječ sadrži acetilkolin i niacin koji potiču širenje krvnih žila te se preporučuju osobama s povišenim krvnim tlakom, ali i u prevenciji tromboze te za držanje kolesterola pod nadzorom.

Djeluje kao antioksidant, kožu štiti od starenja, pomaže i cijeljenju oštećene kože, a osobito oštećenja UV zračenjem. Primjenjuje se i u nekim kožnim bolestimaa poput seboreje na masnoj koži i rozaceje.

Smanjuje mogućnost nastanka infekcija. Kombiniranjem matične mliječi i propolisa ublažuju se menstruacijski bolovi u većine žena. U menopauzi matična mliječ smanjuje razdražljivost, ublažava depresiju, smanjuje znojenje i ublažava navale vrućine.

Istraživanja su pokazala da matična mliječ pridonosi i kvalitetnijem spolnom životu, osim toga izrazito je bogata cinkom te je dragocjena pomoć u zaštiti zdravlja prostate.

Vezani članak:  Zaljutite obroke, bit će vam drago

I još …

Pojačava tkivno disanje te podiže razinu energije u organizmu.

Kod djece koja su zaostajala u rastu, psihomotoričkom i mentalnom razvoju nakon uzimanja matične mliječi uočen je znatan napredak.

Dokazano je da u dojilja s problemom nedostatka mlijeka matična mliječ znatno utječe na povećanje količine istog.

U slučaju astme matična mliječ pruža veliku pomoć astmatičarima koji na nju nisu preosjetljivi.

Znanstveno je dokazano da matična mliječ može zaštititi organizam od alergije ili ublažiti alergijske simptome suprimirajući antigen, specifičnu proizvodnju imunoglobulina (lgE) i oslobađanje histamina iz mastocita te čuvajući funkciju makrofaga.


Ukoliko smatrate da je ljekovitapriroda.com korisna web stranica, podržite nas:

Hvala.