10 istina o mlijeku

Neki ga hvale i tvrde da je neophodno za dobro zdravlje, drugi mu pripisuju brojne štetne učinke. Gdje je prava istina? Mi vam navodimo činjenice, a hoćete li, koliko i kojeg mlijeka konzumirati, odlučujete sami.

1. Obiluje svim hranjivim sastojcima poput bjelančevina, masti i ugljikohidrata, sadrži vitamine A, B, D i E. Sadrži kalcij i fosfor, dva minerala važna za izgradnju i čvrstoću kostiju. Mliječne bjelančevine osiguravaju tijelu esencijalne aminokiseline, građevne elemente stanica, koje organizam ne može sam sintetizirati. Dakle, mlijeko je namirnica, a ne napitak.

Mlijeko je namirnica, a ne napitak.

Mlijeko je namirnica, a ne napitak.

2. Kravlje mlijeko na tržištu je najviše zastupljeno, no ne treba zaboraviti da postoje kozje mlijeko, ovčje mlijeko te sojino i zobeno mlijeko. Sojino mlijeko i zobeno mlijeko dostojna su i korisna zamjena za kravlje mlijeko. Sadrže minerale i elemente u tragovima, proteine, folnu kiselinu, nezasićene masne kiseline, antioksidanse i vitamine, kao i vlakna. Ipak, njihov je nutricionistički sastav drugačiji, tako da se i sojinom i zobenom mlijeku dodaju neki minerali i vitamini.

3. Sterilizirano ili pasterizirano mlijeko je, zbog termičke obrade, moguće čuvati od 3 do 6 mjeseci. Svježe mlijeko je, nasuprot tome, kratkotrajno, tj. može ga se koristiti najviše šest dana. Zahvaljujući novim postupcima pasterizacije trajnost tzv. svježeg mlijeka također se promijenila. Mlijeko se svega nekoliko sekundi grije na temperaturi od 80 do 85 °C. Pri tome najvažniji sastojci mlijeka ostaju očuvani, a trajnost mu je produljena na otprilike dva tjedna.

4. Neobrađeno, svježe pomuzeno mlijeko sadrži 3,5-5 posto masnoće. Termičkom obradom mlijeku se oduzima dio masnoće ili se čuva nepromijenjena, izvorna količina masnoće. Izbor
je dakle moguć između mlijeka sa 0,9, 2,8 i 3,5 posto mliječne masti.

5. Veliki broj istraživanja potvrdio je brojne prehrambene vrijednosti mlijeka, no neka su istraživanja pokazala da ima i neke štetne učinke. Primjerice, prema rezultatima jednog istraživanja proizlazi da pušačima koji piju mlijeko prijeti veća opasnost od bronhitisa, i to čak za 60 posto u usporedbi s pušačima koji ne piju mlijeko.

Vezani članak:  Chia sjemenke

6. Prema mnogim studijama mlijeko je eliksir zdravlja. Istraživanja pokazuju da mlijeko pomaže spriječiti osteoporozu te da je korisno u prevenciji raka debelog crijeva. Da bi se takav učinak mlijeka postigao, trebalo bi svaki dan popiti dvije-tri čaše obranog mlijeka obogaćenog vitaminom D.

7. Punomasno mlijeko najbolje je za sportaše i one koji žele očuvati vitkost i dobru kondiciju. Naime, 100 ml takva mlijeka sadrži 3,3 grama bjelančevina i 64 kcal. Bogato je esencijalnim aminokiselinama potrebnim za izgradnju stanica. Posebno je bogato bjelančevinama koje sudjeluju u izgradnji mišića. Mlijeko opskrbljuje organizam i kalcijem, esencijalnim za pravilan rast i čvrstoću kostiju.

8. Danske znanstvene studije dokazale su da bio-mlijeko, u usporedbi s «običnim» mlijekom, sadrži 50 posto više vitamina E i 75 posto više beta-karotena. Udio omega-3 masnih kiselina također je veći ako je mlijeko dobiveno od krava koje se hrane svježom travom te krava koje se više kreću. Sadržaj kalcija i vitamina B12 ne razlikuje se od onog u «običnom» mlijeku.

9. 15 posto odraslih osoba loše probavlja kravlje mlijeko. Organizam odraslih osoba stvara mnogo manje laktaze, enzima koji razgrađuje mliječni šećer – laktozu. Kad ovog enzima
potpuno nedostaje, javljaju se proljevi i nadutost. Osobe koje pate od nedostatka laktaze ne podnose mlijeko, ali i neke druge gotove proizvode koji sadrže laktozu koja se u prehrambenoj industriji koristi kao stabilizator.

10. Mlijeko razbuđuje. Svega 1/8 litre obranog mlijeka sadrži toliko tirozina koliko je potrebno da se potakne sinteza dopamina i noradrenalina, neuroprijenosnika koji podražavaju mozak. Tako potaknut, mozak bolje i brže funkcionira, poboljšava se sposobnost razmišljanja. No masnoće koje sadrži punomasno mlijeko usporavaju mentalne aktivnosti.

Koliko čega?

Nutricionistički sastav mlijeka različit je ovisno o porijeklu i načinu prerade. U 100 grama namirnice ima:

Vezani članak:  Masline: U jelima za dobar tek, u medicini kao lijek

Kravlje punomasno mlijeko
Ugljikohidrati 4,7 g; bjelančevine 3,3 g; masnoće 3,7 g; voda 87 g; kolesterol 14 g; natrij 49 mg; kcal 64

Kozje mlijeko
Ugljikohidrati 4,7 g; bjelančevine 3,8 g; masnoće 4,2 g; voda 86 g; kolesterol 0 g; natrij 50 mg; kcal 86

Ovčje mlijeko
Ugljikohidrati 3,8 g; bjelančevine 5,7 g; masnoće 6,9 g; voda 80 g; kolesterol: 0 g; natrij: 0 g; kcal: 99

Obrano kravlje mlijeko
Ugljikohidrati 4,7 g; bjelančevine 3,4 g; masnoće 3,4 g; voda 91 g; kolesterol 2 g; natrij 50 mg; kcal 33