Propolis: Čudo od malih radišnih pčela

ŠTO JE ZAPRAVO PROPOLIS?

Propolis je ljepljiva smolasta tvar koja nastaje preradom biljnih sokova koje pčele sakupljaju sa različitih biljaka, uglavnom jablanova i zimzelenovog drveća.

Njegov naziv PROPOLIS potječe od grčke riječi – pro – prije, ispred, za i polis – grad, a prevodi se kao obrana za grad ili branitelj grada. Tako se košnica – grad pčela – pomoću njega štiti od napada uljeza, uključujući infekciju. Povijesni zapisi pokazuju da je propolis veoma važan i cijenjen proizvod u medicini bio i u Egipćana, Babilonaca, Arapa, Grka, Rimljana i drugih starih naroda. U zapisima 12. stoljeća opisano je liječenje usne šupljine i ždrijela, kao i karijesa ljekovitim propolisom.

Pčele proizvode propolis i koriste ga da bi se zaštitile i stvorile u prirodi najsterilniji poznati prostor. Osim što ima ulogu da zatvara postojeće rupe i pukotine, popravlja i pojačava sveukupnu strukturu košnice, propolis ima i ulogu imunološkog sustava u košnici tako što djeluje protubakterijski, protuvirusno i protugljivično.

KEMIJSKI SASTAV PROPOLISA

Propolis se najvećim dijelom sastoji od ljepljive smole, koje obično kontaminirano peludom, pčelinjim voskom, prašinom i drugim materijalima, što ovisi o klimi, zemljopisnom položaju gdje se košnice nalaze, prevladavajućoj vegetaciji, kao i prisutnost zagadivača okoline na tom području. Upravo zbog svih navedenih razloga, sastav propolisa može jako varirati, pa ne postoje standardne upute o doziranju, već se treba pridržavati uputa proizvođača propolisa, odnosno propolisnog proizvoda kojeg ste nabavili. Tako, iako se za propolis zna već tisućama godina, znanje o njegovom kemijskom sastavu datira od pred svga nekoliko desetljeća. Kemijski sastav propolisa je vrlo složen i sadrži otprilike:

• 55% smole i balzama
• 7,5 do 35% voska
• 10% hlapljivih ulja
• 5% peluda
• 5% masnih kiselina
• 4,4% raznih nečistoća
– ostaci pesticida, tragovi zagađenja okoliša
• terpene
• taninske tvari, izlučevine pljuvačkih žlijezdi pčela i “akcidentalne” spojeve

Propolis je bogat aminokiselinama, te ima visoki sadržaj vitamina, uključujući bioflavonoide, koji imaju antioksidansno djelovanje. Tako od vitamina sadrži vitamine B1, B2, B6, C, E, nikotinsku kiselinu i pantotensku kiselinu, te slijedeće mineralne tvari – natrij, kalij, magnezij, kalcij, barij, bor u tragovima, stroncij, cink, kadmij, silicij, olovo, selen u tragovima, nikal, krom, mangan, titan, srebro, bakar, kobalt, molibden, vanadij.

SVOJSTVA PROPOLISA

Na temperaturi između 25 i 45°C propolis je mekan, podatan za oblikovanje i ljepljiv. Na temperaturi nižoj od 15 stupnjeva postaje krut i lomljiv, a na onoj iznad 45 gumasto ljepljiv. U tekuće stanje najčešće prelazi na temperaturi između 60 i 70 stupnjeva. Za neke uzorke točka topljivosti je iznad 100 stupnjeva. Zbog svojeg sastava propolis djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica. Posebno svojstvo propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika. Kao snažan antioksidant učinkovito djeluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti, poput arteroskleroze, katarakta, starenja, Parkinsove i Alzheimerove bolesti.

Propolis se također upotrebljava u stomatologiji kao sredstvo u liječenju parandetoze i za jačanje zubnog mesa. Preventivno djeluje kod upale grla, a iznimno dobre rezultate postiže u liječenju infekcija, opeklina, otvorenih rana te čireva probavnog sustava. Novija istraživanja sve više potvrđuju da jača imunološki sustav te ima neposredni antikancerogeni učinak. Stoga ga mnogi stručnjaci smatraju zlatnim proizvodom košnice i lijekom 21. stoljeća.

MJERE OPREZA

Mogućnost alergije na propolis vrlo je rijetka. Preporuka je da se započne s manjim brojem kapi od preporučene doze postupno povećavajući dozu. Dojenčad do jedne godine ne smije uzimati alkoholnu otopinu propolisa s medom, a za djecu vrtićke dobi svakako se treba posavjetovati s liječnikom.

Oralni propolis može uzrokovati alergijske reakcije kod osoba koje su alergične na pelud. Budući da propolis porijeklom može biti iz bilo kojeg dijela svijeta, pelud koju sadrži može potjecati od različitih biljaka, a ne samo od biljaka koje rastu na našem području. Iz tog razloga, osobe s alergijama na bilo koju vrstu biljnog peluda moraju biti oprezne kod uzimanja propolisa na usta. Osobe koje boluju od astme trebale bi izbjegavati propolis jer bi kemijski spojevi koje on sadrži mogli izazvati asmatični napad. Iako do sada nije zabilježen ni jedan slučaj križne reakcije, osobama koje su alergične na ubode pčela savjetuje se izbjegavanje propolisa zbog moguće pojačane osjetljivosti na bilo koji pčelinji proizvod.

Vezani članak:  Čaj od jabuka i cimeta predstavlja pravu riznicu antioksidansa

RAZLIČITI OBLICI PROPOLISA

Proizvodi na bazi propolisa dolaze na tržište u različitim oblicima:

• alkoholnim otopinama
• bezalkoholnim otopinama
• uljnim kapima
• sprejevima za usnu i nosnu šupljinu
• mastima i kremama
• tabetama i kapsulama

Ti proizvodi dolaze ili kao čisti propolis ili kao propolis obogaćen ekstraktima drugog ljekovitog bilja. Za liječenje se propolis obično primjenjuje s medom ili drugim pčelinjim proizvodima. Na našem je tržištu najzastupljenija alkoholna otopina propolisa koncentracije 20% i više. Takva otopina propolisa može se uzimati pomiješana s medom. U šalicu se stavi žlica meda i na med kapne propolis te dobro promiješa sve dok se ne dobije mutna medna masa. Mješavina se može uzeti sama i topiti što dulje u ustima ili se upotrebljava kao namaz na kruh ili se pak ulijeva u hladni ili mlaki napitak.

PRAVILNO ČUVANJE

Propolis je prilično stabilan, ali preporuča se njegovo pravilno čuvanje. Potrebno ga je držati u hermetički zatvorenim posudama, na tamnom mjestu pri temperaturi od 10 do 12°C, dakle daleko od toplinskih izvora. Isto tako, ne preporuča se miješanje starog i novog propolisa. Tijekom 12 mjeseci pravilnog skladištenja propolis će izgubiti vrlo malo ili gotovo ništa na svojim antibakterijskim svojstvima.

PRIMJENA EKSTRAKTA PROPOLISA

20 g usitnjenog propolisa na 10 ml 70% alkohola treba ostaviti na sobnoj temperaturi tri dana i s vremenom na vrijeme promućkati bočicu. Poslije tri dana ekstrakt procijediti kroz jedan sloj gaze. Ekstrakt propolisa uzima se kod tuberkuloze, kod upale krajnika, kod upale srednjeg uha – ukapa se tri puta dnevno po tri kapi. Kod čira na želucu i dvanesniku uzima se po 20 kapi u toploj vodi ili mlijeku 1 do 1,5 sat poslije jela 2 do 3 puta dnevno.

BRONHITIS, UPALA SLUZOKOŽE NOSA I DUŠNIKA

Postupak inhalacije propolisa u kućnim uvjetima je ovakav – 60 g propolisa u 40 g voska treba staviti u aluminijsku posudu veličine 300 ml te je potom staviti u drugu veliku posudu s vrelom vodom. U takvim se uvjetima propolis i vosak rastope, fitoncidi propolisa se s parom podižu. Ovako inhalirati trebalo bi ujutro i navečer po 10 do 15 minuta.

UPALA SLUZOKOŽE USNE ŠUPLJINE

Ovo je vrlo rasprostranjeno oboljenje koje zahtijeva dugo liječenje, no pripravak na osnovi propolisa daje dobre rezultate.

• 50 g dobro očićenog i usitnjenog propolisa preliti sa 60 ml 70% etil alkohola i 20 ml etera. Ovu smjesu ostaviti nekoliko dana u dobro zatvorenoj posudi od tamnog stakla i povremeno promućkati. Poslije rastapanja smjesu procijediti kroz gazu, a dobiveni filtrt koristiti kao osnovni pripravak za liječenje. On se može koristiti bez dodatne obrade, ali ako se žele ukloniti tvrde supstance smjesu treba ostaviti još nekoliko dana. Ta tekućina koristi za pripravu sljedećih pripravaka:

• filtrat propolisa 50 g
• med s 2% mliječi 5 g
• riblja mast 2 g

Dobivena smjesa dobro se izmiješa i nalije u posudu od tamnog stakla. Prije primjene ovog pripravka sluzokožu – koliko je moguće – dobro osušiti. Žuti tanki sloj koji se stvara otporan je tijekom 24 sata, a postupno ga otapa pljuvačka.

NAČIN PRIMJENE:

Oboljelo mjesto dobro očistiti peroksidom vodika i prosušiti mlazom toplog zraka, potom pincetom nanijeti nekoliko kapi otopine pripravka dok se ne stvori cjeloviti tanki sloj. Nakon toga oboljelo mjesto iznova prosušiti mlazom toplog zraka – pritom alkohol i eter isparavaju. Stvara se tanki sloj koji ima ulogu zaštitnog zavoja i stabilan je tijekom 24 sata. Ovaj postupak valja svakodnevno ponavljati 3 do 4 dana do potpunog izliječenja.

Vezani članak:  Kiseli spas u hladnoj zimi

KRONIČNA UPALA GRLA

Kronična upalna oboljenja sluzokože ždrijela vrlo su rasprostranjena. Bolesnici koji pate od ove kronične bolesti često se žale na suhoću grla, grebanje, osjećaj stranog tijela u ždrijelu, na suhi kašalj i skupljanje ljepljive sluzi uz istovremenu suhoću. Propolis djeluje na tijek bioloških procesa u tkivima organizma i ima antimikrobno, protuupalno i anestetičko djelovanje. Također aktivira proces obnavljanja. Ovdje valja uzimati ekstrakt propolisa u ovakvom omjeru: Jedan dio ekstrakta na dva dijela glicerina ili ulja i dobro promiješati. Kod kronične upale grla prvo dobro očistiti od sluzi sluzokožu nosa, usta i ždrijela, potom premazati dobivenom smjesom tijekom 10 do 15 dana jednom dnevno. Za jednu primjenu dovoljno je 2 do 2,5 g.

ANGINA

Najdjelotvornije sredstvo protiv angine u bilo kojem stadiju jest propolis. Brzo pomaže samo propolis visoke kakvoće – on u ustima može izazvati osjećaj peckanja i malu utrnutost jezika. U svim ostalima slučajevima neočišćeni vosak koji se daje kao propolis ima jak cvjetni miris i bezvrijedan je.

Za liječenje angine potrebno je poslije jela polako žvakati komadić propolisa veličine nokta. Tijekom dana potrebno je pojesti 5 g propolisa. Ako se ovo učini, angina prolazi za dva dana, bez komplikacija koje su karakteristične za ovu bolest.

UPALA VAGINE I MATERNICE

Kod liječenja upale vagine i grlića maternice koja je izazvana trihomonasom, patogenim gljivicama ili mješovitim bakterijskim infekcijama koristi se 3% otopina propolisa u 96% etilnom alkoholu. Baktericidno djelovanje frakcije etilen alkohola – 3 mg/ml hranjive sredine – ispisano na “Stafilocosus piogenes”. Liječenje traje 7 do 10 dana, pripravak se koristi jednom dnevno.

DOBRO JE ZNATI

♦ ZA UKLANJANJE ŽULJEVA – lepinjice od čistog propolisa veličine zrna graška staviti na žulj i zaviti. Poslije 3 dana zavoj skinuti, a žulj odrezati

♦ KOD GRIPE I ANGINE
– kako kod bolesti tako i preventivno komadić propolisa veličine zrna graška cuclati u ustima, a noću skloniti iznad desni – tako držati propolis u ustima 24 sata.

♦ KOD ZUBOBOLJE – držati komadić propolisa veličine zrna graška pored korijena oboljelog zuba.

INHALIRANJE

Za inhaliranje propolisom u kućnim uvjetima potrebno je 60 g propolisa i 40 g voska. Ovo se stavi u emajliranu posudu 200 do 300 ml, a potom na lonac uzavrele vode. Čim se zapari, treba inhalirati po 10 do 15 minuta, 10 do 15 dana, dva puta dnevno ujutro i navečer. Ova metoda daje dobre rezultate u liječenju bronhitisa, tuberkuloze, angine, hunjavice, gripe i upale grla.

ZANIMLJIVOST

• pripravci od propolisa ubijaju izazivače tuberkuloze, difterije, sifilisa, patogenih gljivica, streptokoka, stafilokoka i dr.
• eterično ulje propolisa po snazi anestetičkog je djelovanja nadilazi djelovanje kokaina za 5,5 puta, a novokaina za 52 puta.
• alkoholna otopina propolisa koristi se kao analgetik kod pojave osjetljivog dentina – zubne kosti, utrljavanjem vatom u trajanju od nekoliko minuta, a učinak traje 10 do 15 minuta.
• Kod unutrašnje primjene masti na propolisu očituje se opće poboljšanje, dobro raspoloženje, doabr san i poboljšanje teka.