Cijela istina o maslinovom ulju

Zbog prisutnosti gorkih tvari i fitosterola maslinovo ulje potiče rad jetre i žuči, ima antioksidativna svojstva, lako je probavljivo. Poželjna doza maslinovog ulja je 100 mg po kilogramu tjelesne težine. Sprečava bolesti srca i krvnih žila, poboljšava izgled kože, pomaže kod gripe, regulira krvni tlak i šećer.

Masline su plodovi zimzelenog drveta Olea europaea L., koje raste u mediteranskom području (kod nas u Dalmaciji i Primorju). Prva su stabla maslina kultivirana još u prethistorijsko doba, 4000 godina prije Krista na području srednje Azije. Maslinova stabla zasađena su i na istočnome Mediteranu, gdje je proizvodnja maslinova ulja počela 2000 godina prije Krista.

Kako dobivamo maslinovo ulje

Cijela istina o maslinovom ulju

Cijela istina o maslinovom ulju

Maslinovo ulje dobiva se postupkom mljevenja (gnječenja) i prešanja zrelih plodova masline. Kvalitetno ulje je tamnozeleno, prozirno i bez trpka okusa. Ulje se može aromatizirati začinima, grančicama začinskog bilja i agrumima, kao što su npr. anis, češnjak, ružmarin, menta, borovica, kopar i limun.

Uravnotežen sastav koji čuva zdravlje

Jelima daje jedinstven okus i istovremeno zahvaljujući uravnoteženom sastavu čuva naše zdravlje. Sprječava prijevremeno starenje krvnih žila, štiti želudac i jetru, potiče rast tijekom djetinjstva i produljuje životni vijek. Stoga se preporuča za svakodnevnu prehranu kao i kod pojedinih bolesti. Posebno kod ateroskleroze, crijevnih, žučnih i želučanih bolesti te za zarastanje unutarnjih i vanjskih rana. Uspješno sprječava i kronične upalne bolesti jer sadrži jedinstvene protuupalne tvari – biofenole. Najnovija istraživanja pokazuju da su te tvari najozbiljniji kandidati za kreiranje brojnih lijekova u idućem desetljeću. Upravo su oni, uz vitamine E i A, zaslužni za snažan antioksidativni učinak maslinovog ulja. Najbolje maslinovo ulje je ekstra djevičansko jer se dobiva hladnim prešanjem plodova masline pa u njemu ima najviše biofenola. Njihova koncentracija ovisi, izmedu ostaloga, o klimi i stupnju zrelosti ploda, a srednja vrijednost je 500-tinjak mg na litru djevičanskog ulja. Medu ovim se tvarima posebno ističu hidroksitirosol i oleokantal, jer su laboratorijski pokusi otkrili da imaju veću antioksidativnu moć od poznatih antioksidansa što se koriste kao standardi, poput hidroksitoluena.

Vezani članak:  Kalij - prijatelj srca

Od čega štiti

Dokazano je da se kod žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od dobivanja raka dojke za 45%. Žličica tog ulja prije doručka terapeutski će djelovati na čir probavnih organa i »pomoći u sprječavanju nastajanja žučnih kamenaca«, a odavno je poznato i njegovo laksativno djelovanje.

Maslinovo ulje sprečava bolesti srca i krvnih žila, poboljšava rad želuca i gušterače, smanjuje rizik od raka, poboljšava izgled kože i kose, pomaže kod probavnih tegoba, regulira krvni tlak i šećer, pomaže kod gripe i prehlade.