Biljke za zdraviji životni okoliš

Zdrav život i zdrav utjecaj prirode nisu ograničeni samo na život izvan gradskih sredina i stanova, postoje biljke koje se lako mogu uzgojiti u zatvorenom prostoru i koje, što je najvažnije, pridonose boljoj kvaliteti životnog prostora i pomažu očuvati zrak u njemu zdravim i kvalitetnim cijele godine.

Uz to što životni prostor i zrak u njemu pročišćuju i oslobađaju raznih štetnih utjecaja, te nam biljke pružaju i razne druge koristi.

RUŽMARIN

Ružmarin se može koristiti u raznim jelima, ali kao i većina igličastog bilja posebno je koristan u pročišćavanju vlažnog zraka.

LAVANDA

Lavanda dobro uspijeva u zatvorenim prostorima s dovoljno sunca, a najbolje u onima u kojima spavate ili se odmarate jer prisutnost lavande umiruje i opušta, što je posebno značajno osobama koje pate od nesanice.

BOSILJAK

Bosiljak je godišnja biljka koja će vam potrajati sezonu ili dvije, ali ju je lako uzgojiti iz sjemena. Osim što aromom dobro pristaje uz mnoge salate i kuhana jela, bosiljak smanjuje količinu ugljikova dioksida u prostoru.

METVICA

»Metvica« je višestruko korisna u svakom domaćinstvu. Korisna je kako u pripravljanju jela, tako i u pripravljanju toplih i hladnih napitaka blagotvornih i čajeva, a posebno je od koristi osobama koje imaju respiratorne probleme jer im olakšava disanje.

JASMIN

Jasmin vrlo dobro utječe na kvalitetu sna, smanjuje tjeskobu i poboljšava raspoloženje. Miris jasmina neće vas uspavati, ali pridonosi kvaliteti sna, odnosno omogućuje miran san onima koji se noću prevrću i često bude.

KAVA

Kava nije uobičajena sobna biljka, ali lako se uzgaja i oduševljava mirisnim bijelim cvjetovima. Preporučuje se kavopijama koji namjeravaju smanjiti uživanje u kavi jer nadomjestak za to može pružiti već i samo udisanje biljke.

Lonicera svojim mirisom podiže raspoloženje svima u blizini.

Lonicera svojim mirisom podiže raspoloženje
svima u blizini.

LONICERA

Lonicera ili u narodu znana kao kozja krv ili orlov nokat, svojim mirisom podiže raspoloženje svima u blizini. Intenzivan miris poništava neugodne mirise u prostoru i ustajali zrak, smanjuje razinu ugljikova dioksida te odbija neželjene insekte.

Vezani članak:  Pšenica - klasje drevnih bogova