Zaljutite obroke, bit će vam drago

Čili papričice dobro djeluju na krvne žile ali i protiv tegoba artritisaOd pravog meksičkog umaka odrvenjet će vam jezik i suze će vam krenuti na oči – to je učinak čili papričice. Zbog te žestine mnogi izbjegavaju ovaj začin, a uz to vjeruju da im žestina čilija slabi osjetilo okusa. No, istina je upravo suprotna.

Ta ljuta papričica ne oštećuje ni osjet okusa ni probavne organe. Naprotiv, ubraja se među najzdravije namirnice. Čili papričice sadrže mnogo antioksidansa, koji uklanjaju slobodne radikale. Ti crveni, pakleno ljuti plodovi sadrže dva do tri puta više vitamina C od jednake količine citrusnog voća pa osjetno pridonose jačanju imunosnog sustava.

Uz vitamin C, čili sadrži i vitamine B1, B2, B6 i B12, vitamin P, stabilizator krvotoka te beta-karoten. Od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij, fosfor i cink. Zahvaljujući toj jedinstvenoj mješavini važnih tvari čili papričice dobro djeluju na krvne žile, ali i protiv tegoba artritisa. No, udarni im je sastojak kapsaicin, koji se već dugo koristi u preparatima protiv reume i bolova u leđima, a dobrodošao je i protiv prehlade jer pročišćava dišne puteve i održava prohodnost sinusa.

Kako djeluju začini

I ostali ljuti začini korisni su za zdravlje. Među njihovim najvažnijim fiziološkim učincima su pojačano izlučivanje sline, što štiti zube od karijesa, te želučanog soka, čime se aktiviraju različiti probavni enzimi, što pak olakšava probavu.

Đumbir – poboljšava apetit, ublažava probavne tegobe i napuhavanje u crijevima.

Papar i gorušica – pogoduju radu srca i pospješuju cirkulaciju.

Crni papar, hren, luk i češnjak – djeluju antibakterijski i vrlo su korisni u borbi protiv infekcija.

Naučite jesti ljuto

• Ako ste odlučili povećati količinu čilija u prehrani, pitate se kako izdržati snagu ljutog okusa na koji niste navikli. Ali, moguće je! Početnici neka obavezno uklone sjemenčice, jer upravo su one najljuće.

Vezani članak:  Cijela istina o maslinovom ulju

• Obavezno operite ruke nakon što ste pripremali ili jeli čili. Samo jedan slučajni dodir očiju rukom izazvat će dugotrajno pakleno pečenje.

• Ako ne možete izdržati jačinu ljutog okusa, neutralizirajte ga mliječnim proizvodima, mlijekom, jogurtom ili sirom. Glavna mliječna bjelančevina, kazein, oblaže u vodi netopivi kapsaicin.

• Budite izrazito oprezni sa sušenim čilijem. Razmjerno težini, suhe su papričice deset puta ljuće od svježih. Sušenjem gube gotovo svu vodu, ali kapsaicin ostaje u izvornoj količini.

• S čilijem zapravo ne možete pretjerati. Istraživanja su pokazala da bi tek konzumacija dvije litre tabasco umaka koji se proizvodi od čili paprika izazvala nesvjesticu osobe teške 70 kilograma.

PAPRENA EUFORIJA – Zaljutite jelo ponekad jače nego inače, jer dokazano je da ljuta hrana podiže opće raspoloženje. Visoku dozu oštrih začina mozak sasvim pogrešno doživljava kao bol, što organizam automatski ublažuje izlučivanjem endorfina, koji se, potaknuti ljutom hranom, oslobađaju u krv u velikim količinama. Endorfini su spojevi po kemijskoj strukturi slični morfiju. Pomažu umanjiti osjet boli, ali daju i osjećaj ugode i sreće, ponekad čak do razmjera euforije. Stručnjaci takvo raspoloženje nazivaju “pepper-high”, a znanstvenici uspoređuju učinak ljutih začina i osjećaj sreće kod osoba koje ih redovito konzumiraju s osjećajem ovisnika o drogama. No, za razliku od droga, ljuti začini potpuno su bezopasni.