Plućnjak

(Pulmonaria officinalis)

DRUGI NAZIVI: lisac, lišac, medunika, plučnik, pljučnica, trava od guje, turski svati, velik danak, zajčeki, žigeričnjak.

OPIS BILJKE: Trajna je biljka koja ima prizemne listove s dugom peteljkom, dok su listovi na stabljici sjedeći i manji. Listovi su jajastog oblika, zašiljeni i po obodu čitavi. Gornja strana listova je tamnozelene boje išarana svijetlozelenim bjelkastim pjegama, dok je donja strana svijetlozelena. Cvjetovi se razvijaju na vrhu, do 30 cm visoke stabljike, slično jaglacu, te su u početku crvenkaste, a kasnije ljubičaste boje. Čitava je biljka gusto pokrivena oštrim dlakama. Biljka je gotovo bez mirisa, a okusa je zeljasta, malo trpka i sluzava.

Plućnjak je izvanredna pomoć kod svih plućnih oboljenja.

Plućnjak je izvanredna pomoć kod svih
plućnih oboljenja.

RASPROSTRANJENOST: Udomaćen je u čitavoj srednjoj Europi.

STANIŠTE I UZGOJ: Raste uglavnom u svijetlim listopadnim šumama, a pojedinačno se javlja i u crnogoričnim šumama te daje prednost vlažnim i dubokim zemljištima, često se u velikom mnoštvu pojavljuje na krčevinama, među grmljem ili uz rubove šuma.

VRIJEME CVATNJE: Od ožujka do kraja svibnja.

UPOTREBA: U službenoj je upotrebi cvatuća biljka. Za žaljenje je da se toj ljekovitoj biljci ne priznaje više toliko značenje kao ranije, kada je vrijedila kao izvanredna pomoć kod svih plućnih oboljenja.

LJEKOVITI DIO BILJKE: Sabire se biljka u cvatu bez korijena, odnosno samo listovi.

LJEKOVITO DJELOVANJE: Plućnjak se s uspjehom primjenjuje naročito kod svih katara dišnih putova, kod kašlja s manje ili više izbacivanja sluzi, kod gripoznih pojava pa čak i kod krvavog kašlja, upale pluća, kroničnog bronhitisa i plućne tuberkuloze. Trajnija upotreba čaja od plućnjaka, pomiješanog s trpucem i poljskom preslicom donijela je poboljšanje čak i kod napredujuće tuberkuloze pluća. Osim već navedenih oblika liječenja, pučka medicina primjenjuje plućnjak kod promuklosti i upale grla. Čaj od plućnjaka se pije i kod krvave mokraće. Osušeni plućnjak smrvi se u prah, te se 1 žlica praha pomiješa u čaši mlakog »mlijeka«. Ovo je piće za one koji imaju slaba pluća ili koji boluju na plućima, a uzima se 2-3 puta dnevno.

Vezani članak:  Mrazovac

PRIPRAVCI:

» ČAJNA MJEŠAVINA (za bolesti pluća i bronhe): 200 g osušenog plućnjaka, 200 g listova trpuca, 100 g listova koprive i 100 g poljske preslice. Od te se mješavine uzme vrhom puna žličica za 1 šalicu, a priprema se odmah ujutro količina od 3 šalice u obliku čajnog oparka; nakon što se čaj ocijedi i ohladi da se može topao piti, dodaju se 3 žličice meda. Taj ljekoviti čaj pije se tokom dana u gutljajima.

» LIJEČENJE ŽIVOTINJA: Pastiri su ranije marljivo sabirali plućnjak, sušili ga, fino ga smrvili, dodali mu nešto soli i miješali u piće kod kašlja i teškog disanja krava, konja i ovaca. Iz bijelog pepela sagorjelog plućnjaka pravili bi lužinu koja im je služila za ispiranje rana i čireva kod domaćih životinja.