Kadulja

Kaduljin med ubraja se među najcjenjenije vrste meda u svijetu.(Salvia officinalis)

DRUGI NAZIVI: Žalfija

OPIS BILJKE: Kadulja je razgranat grm, visine 30-40 cm, višegodišnje, drvenaste stabljike. Listovi su srebrnasto bijeli, srcoliki, namreškani i dlakavi. Cvjetovi su tamnoplavo ljubičasti, dvousnati, a na vrhovima stabljike tvore klasaste pršljenove. Svi dijelovi biljke imaju jak aromatičan miris. Omiljena je ispaša za pčele, a njen med ubraja se među najcjenjenije vrste meda u svijetu.

RASPROSTRANJENOST: Najrasprostranjenija je na jadranskim otocima i u priobalnom području.

STANIŠTE: Samoniklo raste na suhim terenima. Voli sunčana mjesta, jer je osjetljiva na vjetar i hladnoću.

VRIJEME CVATNJE: Od svibnja do lipnja.

LJEKOVITI DIO BILJKE: Lišće. Bere se pred cvjetanje u svibnju. Sadrži: eterično ulje s tujolom, cineolom, salvonom; smolu, škrob, tanin; soli kalija, kalcija i fosfatne kiseline.

LJEKOVITO DJELOVANJE: Kadulja ima antiseptično, baktericidno, fungicidno, virustatično i protuupalno djelovanje. Čaj od kadulje pročišćava dišne organe, upaljeno grlo, ždrijelo i krajnike, te pomaže kod promuklosti. Smatra se da pomaže čak i pri saniranju kaverni kod plućne tuberkuloze, jer sadrži tanin koji zaustavlja krvarenje. Isto tako čaj zaustavlja jako znojenje plućnih bolesnika, mladih u pubertetu, žena u menopauzi i poslije poroda. Zanimljivo je da blagi čaj potiče znojenje, a jaki ga zaustavlja i sprječava. Koristi se kod kožnih problema, rana koje ne zacjeljuju, ekcema i svraba. Izuzetno je djelotvorna kod bolova i grčeva u želucu, vraća apetit, a smiruje upale crijeva i želuca, te tegobe u jetri i žučnoj vrećici. Kadulja predstavlja prirodnu djelotvornu pomoć kod problema s mokraćnim putevima, a naročito otežanog mokrenja. Stari Rimljani koristili su ju u tretmanu neplodnosti, jer snažno djeluje na ženske spolne organe, te otklanja sklonost pobačaju. Plinije ju je nazvao “salvia” (ljekovita), što potječe od latinske riječi “salvus” (zdrav). Moderna je medicina svojim kemijskim sredstvima potisnula kadulju koja uistinu zaslužuje zapaženo iesto u svakom kućnom vrtu.

Vezani članak:  Stolisnik

JESTE LI ZNALI: Stara rimska izreka kaže: “Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt”. O njezinom ugledu govori činjenica da je oko 1680. objavljena knjiga s 400 stranica koja je opisivala samo ljekovitost kadulje.

PRIPRAVCI:
Masiranje desni kod upala, paradentoza: jakim čajem od kadulje namočiti vatu i nježno kružnim pokretima masirati desni.
Protiv noćnog znojenja: treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje.
Zarastanje gnojnih rana: ispirati i oblagati uvarkom kadulje. Čim je oblog suh, treba ga ponovo smočiti.
Promuklost: 45 g kadulje kuhati 20 minuta u 1/2 1 mlijeka s 1 velikom žlicom meda. Pije se u toku dana u 3 obroka.
Bolovi i grčevi želuca: uzeti 10 g cvjetne grane kadulje, popariti litrom kipuće vode i piti po 1 šalicu prije jela.
Za jačanje krvi, živaca i zaustavljanje drhtanja ruku: kadulju kuhati u omjeru pola vode i pola vina.
Protiv gripe i jake prehlade: piju se 2 šalice toplog kaduljina čaja na dan.
Kaduljin med: ima snažno antiseptičko i umirujuće djelovanje. Izvanredno djeluje protiv suhog kašlja jer omogućava izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Nezamjenjiv je u terapiji dišnih organa. Najbolje ga je grgljati.

U KUHINJI:
U domaćinstvu se koristi i kao začin. U hranu se stavljaju cijeli listići ili njihovi vršci, a može se i samljeti. Budući da ima izraziti miris i okus, koristi se u manjim količinama.