Prirodni lijekovi koje su koristili naši stari

Danas se svi pouzdamo u službenu medicinu, i to nije loše. Ipak, dosta puta nam prirodni lijek može pomoći.

Kao mlađa generacija malo tko od nas poznaje prirodne lijekove, ali na sreću tu su naši stari koji su ih itekako znali koristiti. Ako vas zanima kako da si pomognete slobodno upitajte baku, mamu ili nekoga za koga smatrate da poznaje prirodne metode liječenja.

Da bi liječili bolesti koje se često pojavljuju poput prehlade, gripe ili proljeva, umjesto da trčite u ljekarnu kupiti neki proizvod, slobodno se potrudite saznati kako se namirnice iz vaše kuhinje mogu iskoristiti. Vjerujemo da ćete pronaći namirnice koje mogu pomoći u slučaju glavobolje, bolova ili grčeva u stomaku, ili ako imate problema sa probavom.

Ukoliko osjetite neke probavne smetnje dobro će vam doći bokvica. Doduše, bokvicu vjerojatno nemate u kuhinji, ali je riječ o biljci koju susrećemo svugdje uz rijeke i potoke. Jako je raširena i lako prepoznatljiva. Uz bokvicu, da bi liječili probavne smetnje trebate i domaći med.

Ako vas pak muči upala grla savjetujemo vam da potražite žalfiju. Riječ je o još jednoj izuzetno ljekovitoj biljci, koja će u kombinaciji sa domaćim medom riješiti probleme sa upaljenim grlom.

Jabuku sigurno možete pronaći u kuhinji, ili smočnici gdje čuvate voće i povrće. Oparena jabuka vas može riješiti problema sa proljevom. Najjednostavnije je da ogulite koru jabuke, očistite jabuku i narežete ju na ploške. Tako narezane ploške kuhate sve dok jabuka ne omekša. Jedite po jednu jabuku dnevno, pomoći će vam sigurno.

Sok od brusnice je odličan prirodni lijek za upalu mokraćnih kanala. Čak će i farmaceuti preporučiti ovaj sok ženama koje imaju problema sa mokraćnim putovima. Dobar je i protiv bakterijskih infekcija jer brusnica doslovno ispire bakterije sa stjenka mokraćnih kanala.

Vezani članak:  Zašto je LCHF dijeta toliko popularna

Za suzbijanje glavobolje dobrim se pokazao bijeli luk.

Za suzbijanje glavobolje dobrim se pokazao
bijeli luk.

Za suzbijanje glavobolje dobrim se pokazao bijeli luk. Vjerujemo da svi doma imaju bijeli luk, barem jednu glavicu, za začinjati kuhana i pečena jela, ali je dobar i kao prirodni lijek. Bijeli luk, odnosno češnjak je možda i najpoznatiji prirodni lijek. Liječi mnoge zdravstvene probleme, a dobrim se pokazao i za suzbijanje glavobolje.

Spomenuli smo tek neke prirodne lijekove, a više detalja o njihovoj upotrebi pročitajte na portalu mostarski.info u članku »Stari ljekoviti recepti naših baka«. Nadamo se da će neki od spomenutih lijekova i vama biti od pomoći.