Prirodni laksativi – rješenje za zatvor

Brza hrana, stres i nedovoljno kretanja glavni su krivci za nastanak opstipacije. Kada se pojavi problem, ne treba odmah posezati za umjetnim laksativima, već umjesto brze, masne hrane izabrati namirnice bogate vlaknima.

Malo je onih koji se nikada nisu suočili s otežanim pražnjenjem debelog crijeva (opstipacijom) ili, jednostavno rečeno, zatvorom. Povremeni kratkotrajni zatvori nekako se i podnose, ali problem je kada potraju i prerastu u kronični. Pod opstipacijom se zapravo podrazumijevaju dvije vrste poremećaja u pražnjenju crijeva. Prva je rjeđe pražnjenje od uobičajenog, svakodnevnog, što izaziva nelagodu i nadutost u trbuhu, a druga – tvrda stolica, zbog koje je defekacija bolna, ponekad praćena krvlju i sluzi. Ovaj problem toliko je čest da liječnici već govore o epidemijskim razmjerima ovog problema, a njegovoj učestalosti svakako najviše doprinosi suvremeni način života, koji podrazumijeva nepravilnu prehranu, manjak tjelesne aktivnosti i svakodnevnu izloženost stresu. Kada govorimo o prehrani, najveći krivac je pretjerano konzumiranje brze hrane koja sadrži vrlo malo vlakana, presudnih za dobru probavu (razne grickalice, slatkiši …). Probleme s pražnjenjem crijeva uzrokuje i previše masti u prehrani, prije svega u mesu, naročito svinjskom i goveđem, mliječni proizvodi, te namirnice bogate šećerom.

Što još može biti problem

Osim konzumiranja štetnih namirnica, problem stvara i nemogućnost redovitog pražnjenja crijeva onda kada naše tijelo to zahtijeva, jer smo stalno u žurbi i imamo obaveze, naizgled važnije od onih prirodnih. Problem je što svako odgađanje, naročito ako je učestalo, dovodi do kasnijeg otežanog pražnjenja crijeva i zatvora, pri čemu refleksi za pražnjenje crijeva postaju sve slabiji. Spomenutim faktorima za nastanak zatvora liječnici dodaju još jedan, a to je tzv. engleski zahod. Naime, pražnjenje crijeva u sjedećem položaju, na zahodskoj školjki, za razliku od prirodnog položaja čučanja, smatra se neprirodnim jer se tako narušava anatomija našeg tijela – završnog dijela debelog crijeva i sigmoidnog kolona. Čučanjem se ravna zakrivljenost koju oni formiraju, a to olakšava pražnjenje, za razliku od sjedećeg položaja, kad to nije moguće. Zatvoru, pa i kroničnom, mnogo su sklonije žene, posebno trudnice, zatim starije osobe koje se manje kreću i imaju usporen metabolizam i probavu. Također, uzimanje nekih lijekova, kao što su analgetici, spazmolitici, opijati, antihipertenzivni medikamenti, ali i psihički i neurološki poremećaji, povišena razina šećera u krvi, ozljeda kralježnice, smanjena funkcija štitnjače – mogu dovesti do opstipacije.

Dragocjena vlakna

Prvo što se preporučuje osobama koje vode bitku sa zatvorom je promjena načina prehrane, što prvenstveno znači da u prehranu trebaju uvesti više namirnica koje obiluju vlaknima. One su najbolji prirodni laksativi, a njihovim unošenjem može se izbjeći uzimanje onih umjetnih, koji se preporučuju samo kada prirodni ne pomažu, s tim da se uzimaju samo ponekad, a ne da postanu stalna praksa rješavanja tegoba izazvanih zatvorom. Vlakna su zapravo neprobavljive tvari u namirnicama, koje u borbi protiv opstipacije pomažu tako što stolicu čine mekšom i povećavaju njenzin volumen, a time i vjerojatnoću pokretanja sadržaja iz crijeva. U borbi protiv zatvora učinkovitijima su se pokazala vlakna topljiva u vodi, jer upijanjem vode omekšavaju stolicu. Vlaknima su bogate brojne namirnice, prvenstveno voće i povrće, zatim integralne žitarice, sjemenke, te se zato savjetuje da se u prehranu uvedu šljive, smokve, kruške, jabuke, breskve, borovnice, kupus, mrkva i to sirova, špinat, grašak, grah, mekinje, prije svega pšenične, ali i sjemenke lana, koje su se pokazale kao odličan saveznik. Naime, mljevene sjemenke pomažu dvostruko, prvo tako što omekšavaju crijevni sadržaj, a drugo jer podmazuju crijeva i na taj način olakšavaju kretanje crijevnog sadržaja. Sjemenke se mogu koristiti kao cijele ili samljevene, ali i kuhane, u obliku soka. Osobe koje već imaju zatvor trebale bi dva do tri puta dnevno uzimati po jednu do dvije žlice sjemenki lana i uz to popiti oko dvije litre vode.

Vezani članak:  Biljni oblozi uklanjaju podočnjake

Ništa bolje od lanenih sjemenki i šljiva

Smatra se da je redovito uzimanje lanenih sjemenki najbolja prevencija zatvora. Također, što je veoma važno, sjeme ne može škoditi niti izazvati nikakve nuspojave, kao što je to slučaj sa uobičajenim laksativima. Osim što sprečava opstipaciju i ublažava njezine simptome, snižava i razinu lošeg kolesterola u krvi. Kada je o voću riječ, najbolji borci protiv zatvora bez sumnje su šljive, koje izrazito pozitivno utječu na peristaltiku crijeva.

I te kako pomažu, i one svježe, ali najbolje su sušene šljive, s tim da ni s njihovim unošenjem ne treba pretjeravati jer tako mogu izazvati potpuno suprotan efekt. Svoj laksativni učinak šljive duguju pektinu, koji potiče probavu, a za rješavanje problema s otežanim pražnjenjem crijeva neophodno je tijekom tri tjedna jesti dnevno po 50 g suhih šljiva, prethodno odstajalih u hladnoj vodi. Također, podjednako je efikasan i kompot od suhih šljiva, koji nikako ne treba zaslađivati. Sljedeća namirnica koja bi se barem jednom tjedno trebala naći na stolu svake obitelji, a izuzetno je bogata vlaknima, je grah. Njegova vlakna pomažu dobroj probavi, sprečavajući opstipaciju, ali i nastanak hemoroida.

Također, za prevenciju zatvora preporučuje se i što češće konzumiranje špinata, kelja i drugog zelenog lisnatog povrća, jer obiluje vlaknima, magnezijem i kalijem, koji su važni za održavanje redovite probave. Učinak promijenjenog načina prehrane bit će još bolji ako se pojača tjelesna aktivnost, te se valja više kretati, barem šetati najmanje pola sata dnevno. Uz sve ovo bilo bi poželjno prakticirati pražnjenje crijeva svakog dana u isto doba, pri čemu je jutro najbolji period, jer bi se na taj način spriječila potreba da se tijekom dana suzbija nagon za pražnjenjem i ono odgađa za kasnije.

NE PRETJERUJTE S ČAJEVIMA – Kada govorimo o tekućinama, poznato je da kava potiče rad crijeva, naročito ujutro, ali to ne vrijedi za svakoga. U slučaju opstipacije preporučuje se povećani unos vode, minimalno osam čaša dnevno, jer da bi stolica omekšala, crijeva moraju dobivati dovoljne količine vode. U suprotnom, i stolica će biti suha i tvrda. Osim toga, treba što češće piti svježe cijeđene sokove od voća i povrća jer omekšavaju stolicu i potiču pražnjenje crijeva. Za razliku od kave i vode, koje imaju povoljno laksativno djelovanje, prilikom zatvora nije preporučljivo piti crni i zeleni čaj jer sadrže tanine koji mogu pogoršati stanje. Zato su ovi napitci odlična pomoć u slučaju proljeva.

Od namirnica koje imate u kući sami možete napraviti nekoliko prirodnih preparata koji pomažu u slučaju zatvora.

Vezani članak:  Češnjak i limun protiv kurjeg oka

Kao dobar i vrlo učinkovit prirodni laksativ pokazao se limunov sok koji se priprema s mlakom vodom, i to tako što se dvije žličice limunovog soka pomiješaju u čaši mlake vode. Sok se pije ujutro, na prazan želudac.

Kompot od suhih šljiva i smokava priprema se tako što se sitno nasjecka po 150 g šljiva i smokava i kuha u litri vode dok se voće ne raskuha. Pije se po jedna šalica kompota ujutro, u podne i navečer, a komadi kuhanog voća se pojedu. Od istih vrsta voća može se napraviti i namaz tako što se spomenuta količina suhih šljiva i smokava, sitno nasjeckana, kuha u pola litre vode dok masa ne postane gusta.