Acai bobice eliksir ljepote

Acai, akai ili asai bobice plod su jedne vrste palme. Dugo su bile obavijene velom tajne zbog činjenice da rastu isključivo u Brazilu, na posebnim palmama u prašumama Amazone. U tradicionalnoj brazilskoj medicini korištene su za dobivanje ulja koje se smatralo eliksirom za dijareju (proljev), čaj od korijena ove biljke koristio se kod žutice, a sok od bobica kod groznice. Iako bismo ih po okusu, boji i izgledu mogli uporediti s našim borovnicama, acai imaju čak sedam puta veću antioksidativnu aktivnost od borovnica! Prilikom proučavanja osobina i djelovanja antioksidanasa i raznih vrsta namirnica bogatim antioksidansima došlo se do zaključka da ove bobice imaju vrijednost iznad 1000 na karakterističnoj skali, što je uvjerljivo najviša koncentracija od svih oblika prirodne hrane na svijetu. Ujedno sadrže 19 vrsta aminokiselina kakvih ima u jajetu, masne kiseline kakvih ima u maslinovom ulju, te vlakna koja čine da imaju nisku energetsku (malo kalorija), a visoku nutritivnu vrijednost.

BOŽJI PLODOVI

Acai drvoAko je suditi po sastavu, nije ni čudo što su acai berry, kako ih zovu s engleskoga govornog područja, dobile nazive “super hrana“, “božiji plod” i “energetska bomba“. Naime, ove tamne bobice sadrže vitamine C, Bl, B2, B3, E i A, proteine i minerale magnezij, kalcij, bakar, cink, kalij i željezo. U 100 g imaju 45 g vlakana, što je zaista specifično, jer nijedna druga voćka nije tako bogata vlaknima. Plod ove biljke ima brojne koristi: pomaže da se postigne zdrav san, oslobađa tijelo od toksina, regulira razinu šećera u krvi, održava razinu kolesterola u normalnim granicama, poboljšava vid i održava pravilno funkcioniranje cijelog tijela. Neka su istraživanja pokazala da acai mogu usporiti rast leukemije, spriječiti razvoj kroničnih oboljenja srca, krvožilnog sustava i dijabetesa. Kako su izuzetno jaki antioksidansi, često se može čuti da podmlađuju, pa se odnedavno ulje acai bobica koristi u kozmetičkim preparatima. Što je možda još važnije, ne pokazuju nikakve štetne efekte i nuspojave.

ZDRAVSTVENI BENEFITI

USPORAVANJE STARENJA

Antioksidansi kojima acai obiluju sprječavaju slobodne radikale na staničnoj razini da vrše razarajuća djelovanja, štite organizam od starenja, obnavljaju stanice koje pomažu da se sačuva koža i čine da ona uvijek izgleda dobro, čisto, da je zategnuta i sjaji se. Ublažavaju bore i umanjuju štetu prouzrokovanu prekomjernim sunčanjem, zagađenjem, pesticidima i pušenjem. Kožu održavaju svježom i mladom.

Vezani članak:  Komorač i listovi borovnice vraćaju vlažnost očima

BOLJE PAMĆENJE I RASPOLOŽENJE

Poboljšavaju mentalne sposobnosti. Uslijed boljeg protoka krvi mozak funkcionira efikasnije, održava se endokrini balans, sprječava senilnost i depresija, te poboljšava raspoloženje. Acai povećavaju vašu izdržljivost za dnevne zadatke i podižu razinu energije, što je veliki plus ako ste pogođeni kroničnim umorom, od kojeg danas trpi većina ljudi.

REGENERACIJA MIŠIĆA

Visoka razina vitamina B, kao i aminokiselina u acai bobicama pomaže da mišići budu zdravi i da se pravilno razvijaju. Zato se posebno preporučuju onima koji su zainteresirani za mišićnu regeneraciju kod slučajeva hipertrofije, kao i osobama koje se bave body buildingom.

JAČANJE IMUNITETA

Uništavanjem štetnih entiteta u tijelu putem prirodnih antioksidansa, pomažu u borbi protiv raznih bolesti. Slobodni radikali uništavaju stanične membrane naših bijelih krvnih zrnaca i imunoglobina, koji imaju glavnu ulogu u borbi protiv bolesti. U prisustvu antocijana koji se dobija od acai bobica, krvne stanice su oslobođene slobodnih radikala u većoj mjeri, što im omogućava djelovanje na optimalan način.

PREVENCIJA BOLESTI SRCA

Plodovi acai sadrže mnogo esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega 6, omega 3, omega 9 i fitosteroli. Proučavanja su pokazala da su ovi sastojci ključni u prevenciji srčanih oboljenja te mogu pomoći kod onih kojima je već dijagnosticirana neka vrsta ovakvih tegoba.

PROTIV ALZHEIMEROVE I PARKINSONOVE BOLESTI

Antioksidanti pozitivno djeluju ne samo u jačanju imuniteta i detoksikaciji, već i u tretiranju te prevenciji Alzheimerove, Parkinsonove bolesti, reumatoidnog artritisa i drugih neurodegenerativnih bolesti.

POSPJEŠAVANJE PROBAVE

Fibrozna, vlaknasta priroda acai bobica pomaže u probavi hrane tako što pospješuje oslobađanje od toksina, što omogućava da cjelokupan proces probave hrane prođe u najboljem mogućem redu.

SMANJENJE TJELESNE TEŽINE

Jednostavan razlog za efikasno djelovanje kod mršavljenja je taj što su acai bobice vlaknaste strukture, što doprinosi osjećaju sitosti i čini da potreba za unosom hrane bude smanjena. Esencijalne masne kiseline snižavaju glicerin i šećer u krvi te tako obuzdavaju apetit.

POJAČAVANJE SEKSUALNE ŽELJE

Acai bobice imaju reputaciju jačanja seksualne želje. Stabilnija razina kolesterola može pojačati proizvodnju testosterona i estrogena, koji su važni za održavanje libida.

SAVEZNICE PROTIV BOLESTI

Sveučilište na Floridi objavilo je istraživanje koje pokazuje da acai bobice u laboratorijskim testovima pokreću proces samouništenja do 86% stanica raka! Proučavanja su dokazala i kako sadrže ključne sastojke u prevenciji i liječenju srčanih oboljenja, zahvaljujući visokoj raini fenola, antioksidansa koji je 20 puta jači od C vitamina, a čak 50 puta jači od E vitamina. Nije zanemarljiv ni sadržaj vitamina A i C, B1 i B2, kalija, magnezija i željeza koji sprečavaju upale i daju vitalnost. Zato su acai bobice efikasne u borbi protiv kolesterola, pogotovo kod osoba starijih od 50 godina. Poznate su i kao odlično oruđe u borbi protiv stresa i depresije.

Vezani članak:  Što je ljekovitije - lanene sjemenke ili ulje

KAKO IH NABAVITI

Ako želite znati gdje kupiti acai bobice, možete ih probati nabaviti online u smrznutom obliku. Naime, ukoliko niste u posjeti regiji gdje rastu, ne možete ih probati svježe jer se, nakon što se uberu, moraju zamrznuti unutar 24 sata. Postoji osam vrsta acai bobica koje rastu u Srednjoj i Južnoj Americi, a pokrivaju područje od sjevernog Brazila do Perua. Ako ikada posjetite neka od tih mjesta, do acai bobica ćete doći vrlo jednostavno, posjetom nekih od lokalnih trgovina, dok ih u kafićima možete probati pomiješane u frapeu za doručak. Kod nas, pak, mnoge trgovine zdravom hranom nude razne proizvode od acai bobica, pa ih možete nabaviti u obliku koncentrata energetskih pića, u prahu i kapsulama. Svi se suplementi i dodaci prehrani prave od zamrznutih bobica. Međutim, važno je imati na umu da nisu svi acai proizvodi jednaki. Ako pogledate popis sastojaka, vidjet ćete kako mnogi proizvođači ovih dijetetskih proizvoda zapravo stavljaju vrlo malo acai bobica u proizvod, pa tako možete kupiti acai sok u kojemu je samo 15% acai bobica. Pa gdje onda kupiti acai bobice visoke kvalitete i pristupačne cijene, pitate se. Možda je ipak najbolje poigrati se malo na internetu i pronaći prozvod koji vam odgovara (primjerice, na e-Bayu) te ga potom preporučiti vašoj trgovini zdrave hrane da ga počne naručivati i uvede ga u redovnu prodaju.