Što je ljekovitije – lanene sjemenke ili ulje

Brojni stručnjaci vjeruju da je bolje konzumirati lanene sjemenke nego laneno ulje, jer ono sadrži samo dio dragocjenih sastojaka. Međutim, vrlo je važno da sjemenke budu samljevene, jer u suprotnom samo prolaze kroz digestivni trakt, tako da hranjivi sastojci ostaju neiskorišteni. Također, samljeti ih treba neposredno prije konzumiranja, jer se stajanjem gube dragocjene supstancije.

Smatra se da je optimalna dnevna doza žlica do dvije mljevenih lanenih sjemenki. Svaki put kad jedete, na primjer, zobenu kašu, shake, juhu ili jogurt – ubacite u to nekoliko žlica mljevenih lanenih sjemenki.

Najbolje mjesto za čuvanje lanenih sjemenki jest zamrzivač. Zamrznite lanene sjemenke u vrećici u kojoj ste ga kupili, ili u vrećici za zamrzivač, ako ste ih sami mljeli. Tako lanene sjemenke neće oksidirati i sačuvat će svoja nutritivna svojstva.

Vanjska opna lanenih sjemenki štiti masne kiseline. Dobro bi bilo da lanene sjemenke u cijelosti držite na tamnom i hladnom mjestu dok ne odlučite samljeti ih. Sve dok je suho i kvalitetno, lanene sjemenke mogu stajati na sobnoj temperaturi godinu dana.

Vezani članak:  Lanene sjemenke - moćne čuvarice zdravlja