Makrobiotički napitci

Svi znamo da su nam napitci u raznim oblicima potrebni za održavanje dobrog zdravlja. U makrobiotici se koristi veliki broj napitaka – čajeva s nama čudnim imenima: bancha, kukicha, mu, kombucha, umeboshi i mnogi drugi. Evo najosnovnijih podataka o ovim čudesnim napitcima.

MU ČAJaromatičan biljni čaj koji ne sadrži kofein, a kreacija je Georgea Ohsawe, ‘oca makrobiotike’, koji je tradicionalne japanske principe prehrane prenio u zapadnu kulturu. Ovaj sladak, pikantan i ukusan napitak sastoji se od 16 ‘super biljaka’, biljaka izuzetno blagotvornog djelovanja na ljudsko zdravlje, poput ginsenga. Jača probavne organe.

ČAJ OD PRŽENOG JEČMA – hladi tijelo i idealan je u toplim danima godine jer snižava temperaturu tijela, dok je naročito dobar i za snižavanje i odstranjivanje viška masnoće. Može se piti topao i hladan. Na suhoj se tavi proprže zrna ječma dok se ne razvije ugodan miris. Tri žlice ječma se nakon prženja kuhaju u litri vode oko 15 minuta. Na isti ovakav način možete napraviti i čaj od preprženih zrna integralne riže.

BANCHA ČAJ – koristi se u istočnjačkoj kulturi i pije umjesto vode. Radi se o preprženim listićima zelenog čaja koji imaju tri puta više kalcija nego što ih ima u istoj količini kravljeg mlijeka. To je ljetna varijanta zelenog čaja, zato što ima rashlađujući efekt i djeluje blagotvorno na organizam jer nadoknađuje minerale koji se gube znojenjem.

Ljekovita priroda: KUKICHA ČAJ je zimska varijanta zelenog čaja koja efikasno uništava bakterije i otklanja sve otrove iz organizma.KUKICHA ČAJ – je zimska varijanta zelenog čaja s time što se ovaj čaj – umjesto listića – pravi od preprženih grančica zelenog čaja. Kao i bancha, sadrži velike količine kalcija a pogodan je za žene u menopauzi i za osobe koje pate od osteoporoze. Efikasno uništava bakterije i otklanja sve otrove iz organizma. Zeleni čaj je već poznat kao snažno antioksidativno sredstvo; uništava slobodne radikale koji uzrokuju brže starenje i propadanje organizma, te snižava razinu kolesterota.

Vezani članak:  Domaći lijekovi za suha usta

UMEBOSHI ČAJ – radi se od polovice umeboshi šljive koja se kuha u dvije šalice vode oko 20 minuta. Ovaj napitak sprječava gubitak minerala, jača krv i krvotok te regulira crijevnu floru.

KOMBUCHA ČAJ – dobar je za jačanje krvne slike i odstranjuje otrove iz tijela. Pravi se tako što traku kombu alge od 5 cm kuhamo u litri vode dok ne provrije, a nakon toga još 15 minuta ostavimo da ključa na tihoj vatri.

SHIITAKE ČAJ – Četvrtina shiitake gljive natopi se u malo vode i ostavi da odstoji do pet sati. Nakon toga se kuha 2o-ak minuta sa prstohvatom morske soli ili žličicom tamarija. Pije se jednom dnevno. Bogat je antioksidansima, ima antibakterijsko djelovanje, podiže imunitet i odlična je preventiva protiv raka. Rastvara višak masnoće životinjskog podrijetla i čisti jetru.