Losionom od kestena protiv proširenih vena

Krvne žile koje odvode krv iz srca prema svim dijelovima tijela nazivaju se arterije. Njihove stjenke su višeslojne, jake i izdržljive, a krv kroz njih teče pod visokim tlakom. Za razliku od arterija, u venama, krvnim žilama koje sakupljaju krv iz tijela i vraćaju je prema srcu, tlak je vrlo nizak, a stjenke tih krvnih žila su slabe. Stoga, da bi krv mogla teći suprotno djelovanju sile teže, u venama postoje zalisci – ventilske tvorbe koje sprječavaju zaostajanje krvi i omogućavaju jednosmjerno gibanje krvi prema srcu. Zalisci, međutim, s vremenom mogu oslabiti pa i propasti, gubeći tako svoju funkciju. Krv tada zaostaje, sporije se kreće prema srcu, nakuplja se u donjim dijelovima tijela te vrši pritisak na vene udova. Pritom slabe stjenke vena popuštaju i nastaju tzv. varikoziteti – vijugavo proširene površinske vene nogu.

Zašto se javljaju proširene vene

Divlji kesten je vrlo dobar prirodni lijek za ublažavanje simptoma kod proširenih vena.

Divlji kesten je vrlo dobar prirodni lijek za
ublažavanje simptoma kod
proširenih vena.

Proširene vene najčešće se javljaju kao oboljenje koje nastaje zbog obiteljske sklonosti i koje je nasljedno, ali uz to postoje čimbenici koji uzrokuju ranije pojavljivanje oboljenja. To su:

• Dugotrajno stajanje na nogama. Veće tegobe imaju i oni koji čitavo vrijeme sjede. Za venski je protok naročito nepoželjno sjedenje s prekriženim nogama.
• Debljina.
• Nošenje uske odjeće, koja pritišće prepone, može uzrokovati smetnje kod venskog protoka iz donjih ekstremiteta u smjeru srca.
• Izlaganje direktnom suncu i djelovanju topline uzrokuje dodatno povećanje površinskog venskog protoka i širenje vena. To pogoršava stanje. Zbog toga u ljetnim mjesecima savjetujemo zaštitu od sunca s laganom i prozračnom odjećom. Na plaži je potrebno donje ekstremitete skloniti sa sunca.

Simptomi proširenih vena

Simptomi i poteškoće na koje se bolesnici najčešće žale su osjećaj težine i bolovi u potkoljenicama, pečenje i grčevi u mišićima nogu, osobito nakon dužeg stajanja ili uvečer.

Te su tegobe prolazne, odnosno prestaju nakon hoda ili dužeg odmora u ležećem položaju sa povišenim nogama. No, ukoliko se razvije kronični venski zastoj, te prolazne simptome zamjenjuju ozbiljnija stanja s edemima, upalnim promjenama kože te nastajanjem venoznih ulkusa (rana koje teško zacjeljuju). Mogu se javiti i komplikacije poput tromboze (stvaranje ugruška) u venama, tromboflebitis (upala vena), tromboembolija (otkidanje komadića ugruška koji nošen krvlju na nekom mjestu u organizmu može začepiti krvnu žilu, primjerice plućna tromboembolija itd.). Već pri pojavi prvih znakova proširenih vena mora se započeti sa preventivnim mjerama kako bi se usporio njihov razvoj i daljnje komplikacije.

Čašnjak, luk i đumbir pomažu tijelu da svlada fibrin, protein koji stvara tvrdo tkivo, puno grudica, oko proširenih vena.

Tjelesna aktivnost kao prevencija

Prevencija kod ovih poteškoća može uvelike doprinijeti smanjenju simptoma i usporiti napredak bolesti. Potrebno je povećati tjelesnu aktivnost. Preporučuje se hodanje, trčanje i vožnja biciklom jer se time pokreće mišićno-venska crpka i potiče vraćanje krvi iz nogu u sistemsku cirkulaciju. Također je potrebno izbjegavati dugotrajno sjedenje – osobito sa prekriženim nogama – i stajanje na jednom mjestu. Nužno je i smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu. Naizmjenično tople i hladne kupke poboljšavaju cirkulaciju te se tako smanjuje tlak u nogama. Bitno je i izbjegavati veliku toplinu – vruće kupke i izlaganje vena suncu – jer to dodatno širi žile. U slučajevima već vidljivih varikoziteta i izraženih simptoma venskog zastoja nužna je primjena elastičnog zavoja ili elastične kompresivne čarape. Čarape su jednostavnije za primjenu, a značajno usporavaju razvoj oboljenja i poboljšavaju rezultate ostalih terapijskih postupaka. Prema stupnju oboljenja odabiru se čarape različitog stupnja kompresije, od 1 do 4.

Vezani članak:  Mišjakinja i borovnica - najbolja terapija hipertireoze

PRIRODNO LIJEČENJE

MAST OD NEVENA

Dvije šake nevena sitno nasjeckati. U posudi zagrijati 500 g svinjske masti i kada je mast vrela dodati neven, promiješati i ukloniti s vatre. Posudu poklopiti i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi. Ujutro malo zagrijati, tek toliko da se može procijediti. Dobiveni melem uliti u odgovarajuću posudu te više puta dnevno melemom blago masirati oboljela mjesta. Najbolji rezultat liječenja proširenih vena će se postići ukoliko se kombinira mast od nevena i losion od divljeg kestena. Oboljela mjesta prvo namazati melemom od nevena, te kada se mast upije blago umasirati losion od divljeg kestena. Ovim načinom, osim što se postiže intenzivnije liječenje, zahvaljujući melemu od nevena koža se štiti od sušenja i iritacije uslijed djelovanja alkohola koji se nalazi u losionu od divljeg kestena.

LOSION OD DIVLJEG KESTENA

Divlji kesten je vrlo dobar prirodni lijek za ublažavanje simptoma kod proširenih vena – poboljšava cirkulaciju u nogama, smanjuje upalu te učvršćuje kapilare i vene. Escin, sastojak divljeg kestena, umanjuje osjećaj težine u nogama, umanjuje bolove i grčeve. Priprema samog losiona je vrlo jednostavna. U jesen ubrati deset većih plodova divljeg kestena, te ih sitno samljeti i staviti u manju staklenu posudu. Preliti sa 2 dl rakije i ostaviti na suncu 7 tjedana. Potom smjesu procijediti u bocu i svakodnevno blago masirati oboljela mjesta.

EKSTRAKT OD DIVLJEG KESTENA

Uzimajte dva puta na dan po 300 mg ekstrakta standiziranog na escin, koji je glavni aktivni sastojak divljeg kestena. Može proći i tri mjeseca prije nego što se pokaže učinak. Upozorenje: Ne prekoračujte preporučenu dozu koja se može uzimati kroz dulje razdoblje jer veće doze mogu biti otrovne.

ANTOCIJANINI UČVŠĆUJU VENE

Borovnice, trešnje, kupine i crno grožde bogati su izvor pigmenata poznatih po imanom antocijanini. Ti sastojci mogu učvrstiti vene. Jedite najmanje 125 g antocijaninima bogatog voća svaki dan kako biste spriječili ili liječili proširene vene.

Vezani članak:  Chia sjemenke

SPRJEČAVANJE PROŠIRENIH VENA

Izbjegavajte sve što čini pritisak na vene: sjedenje ili stajanje kroz dulje vrijeme, zatvor stolice, pretjeranu tjelesnu težinu i tijesnu odjeću koja ograničava krvotok. Redovita vježba kao što je šetnja također može biti korisna. Kontrakcije nožnih mišića tjeraju krv kroz vene, što sprječava zadržavanje krvi u venama.

JEDITE HRANU BOGATU VLAKNIMA

Prehrana bogata vlaknima sprječava zatvor, što je glavni uzrok proširenih vena. Svakodnevno jedite mnogo svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki.

MJEŠAVINA NEVENA I POLJSKE PRESLICE

(za rane kod proširenja vena) Uzmite jednake dijelove obiju ljekovitih biljaka, stavite u pola litre vrele vode i ostavite 10 minuta. Ovim čajem ispirite rane nekoliko puta dnevno. Možete ga koristiti i za obloge.

SMIRUJUĆI AROMATERAPIJSKI LOSION

Ekstrakt lijeske i eterično ulje čempresa i stolisnika smiruju oticanje proširenih vena i smanjuju upalu.

• 125 ml destiliranog ekstrakta lijeske
• 10 kapi eteričnog ulja čempresa
• 10 kapi eteričnog ulja stolisnika

Pomiješajte sastojeke u boci i dobro protresite. Mažite noge koliko često želite.