Zašto je važna folna kiselina

Vitamin B9 ili folna kiselina regulira cijeli niz procesa u organizmu čovjeka. Vrlo je važna njezina uloga u stvaranju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik do svih stanica i tkiva, pa manjak ove kiseline u organizmu može prouzročiti anemiju. Osim toga, u značajnoj mjeri snižava nivo homocisteina, neproteinskih aminokiselina, koje u visokim koncentracijama izazivaju začepljenja krvnih žila, a povezane su i s nastankom depresije, kao i Alzheimerove bolesti. Dovoljne količine folne kiseline u organizmu mogu vas zaštititi i od raka debelog crijeva, dojke, vrata maternice, gušterače i želuca. Znanstvena istraživanja pokazala su i da ona uspješno rješava probleme s nesanicom, a efikasna je i za ublažavanje tegoba u slučaju očnih bolesti. Preporučljiva dnevna doza vitamina B9 ovisi o dobi i stanju organizma – osobama starijim od 16 godina savjetuje se 400 mikrograma, a trudnicama 600 mikrograma. Najčešče posljedice nedostatka folne kiseline je razdražljivost, umor, depresija, slabljenje pamćenja i demencija, gastrointestinalni problemi, gubitak teka, proljev, problemi s rastom, upala desni itd. Manjak ove tvari povezan je i sa degenerativnim oštećenjima živaca i Parkinsonovom bolesti, a osim toga, i rizik od pojave osteoporoze je veći.

Namirnice bogate vitaminom B9

Zašto je važna folna kiselina

Vitamin B9 ili folna kiselina regulira cijeli niz
procesa u organizmu čovjeka.

Zeleno lisnato povrće po kojem je folna kiselina i dobila ime (folium na latinskom znači list) obiluje ovom tvari. Ima je u listovima špinata, blitve, zelene salate – jedan tanjur variva od špinata sadrži oko 263 mikrograma folne kiseline, što čini oko 63 % ukupne dnevne potrebe organizma za ovim nutrijentom. Trudnicama se naročito preporučuje prehrana bazirana na leći i svim vrstama graha, a osim toga, ove namirnice naročito su korisne i za osobe koje pate od problema s anemijom i povišenom razinom kolesterola u krvi. Citrusi kao što su naranče, grejp, papaja, prednjače po visokim koncentracijama ovog vitamina – jedna naranča sadrži oko 50 mikrograma, a jedna veća čaša soka i veće količine. Osim toga, preporučuje se i prehrana bogata svježim organskim kukuruzom. Folna kiselina nalazi se i u šparogi, prokulici, cvjetači, rajčici, peršinu, mrkvi, repi, kao i u jogurtu, žutanjku, pivskom kvascu.

NAJVAŽNIJA U TRUDNOĆI – Nedovoljne količine folne kiseline u organizmu mogu prouzročiti zdravstvene probleme kod novorođenčadi, kao što su mala tjelesna masa i povećan rizik od oštećenja neuralne cijevi – spine bifide. Zbog toga se ženama preporučuje unošenje namirnica bogatih vitaminom B9 čak tri mjeseca prije začeća. Osim toga, manjak ove kiseline u organizmu može uzrokovati tegobe u razvoju govora kod djece. Grupa znanstvenika s Instituta za javno zdravlje u Oslu, koja je podvrgnula ispitivanju 39.000 beba, istaknula je u zaključcima studije da unošenje namirnica bogatih vitaminom B9 u periodu od četiri tjedna prije začeća pa sve do osmog tjedna trudnoće može u velikoj mjeri potaknuti razvoj govora kod djeteta. Pokazalo se da su djeca majki koje nisu unosile dovoljne količine folne kiseline na početku i tijekom trudnoće imala više problema u razvoju govora od djece majki čija je prehrana obilovala ovim nutrijentom.