Kokosovo ulje – idealno za kuhanje i njegu kože

Kokosovo ulje - idealno za kuhanje i njegu kože

Kokosovo ulje – idealno za kuhanje i njegu kože

Na spomen kokosa obično nam prvo na pamet padne niz palmi uz tropsku plažu. No, uskoro bismo mogli sve češće pomišljati i na kokosovo ulje, mnogostruko korisnu namirnicu, sve popularniju u zapadnoj kulturi. Kokos i njegovo ulje svakodnevna su namirnica stanovnika Polinezije, Filipina, Šri Lanke itd., a istraživanja su pokazala da tamošnja populacija u usporedbi s drugim kulturama ima niže razine kolesterola i manje srčanih bolesti. Opsežno istraživanje stanovnika atola Pukapuka i Tokelau, koji u svakom obroku konzumiraju neki oblik kokosa, pokazalo je da imaju idealan indeks tjelesne mase i urednu probavu, a bolesti kao što su ateroskleroza, srčane bolesti, kolitis, hemoroidi, čirevi, divertikuloze i rak crijeva gotovo su im nepoznate.

Kokosovo ulje stabilno je na vrućini

Na sobnoj temperaturi kokosovo je ulje krutina bijele boje (nazivaju ga i maslacem), a na temperaturi višoj od 23-25°C prelazi u tekuće stanje. Vrlo je otporno i stabilno na visokim temperaturama, pa je odlično za prženje i kuhanje. Djevičansko kokosovo ulje počinje se dimiti (tada mu se kemijska struktura mijenja i postaje štetna za ljudski organizam) na oko 170°C, a lagano rafinirano na 230°C. Kokosovo ulje ne tpeba čuvati u hladnjaku, na sobnoj temperaturi ostaje svježe dvije do tri godine. Njegova je primjena u kuhinji vrlo jednostavna – koristite ga kao bilo koju drugu masnoću (ulje, margarin, maslac), u jednakoj količini.

Do četiri žlice na dan

Nema službenih preporučenih dnevnih doza za kokosovo ulje, jer se smatra namirnicom, a ne dodatkom prehrani. Općenito se smatra neštetnim za ljude. Američka agencija za sigurnost hrane, FDA, uvrstila ga je na svoj popis sigurnih namirnica, a opće preporuke za odrasle su dvije do četiri žlice na dan.

Vezani članak:  Pročistite krvne žile na prirodan način

Nije uputno da sami uzimate kokosovo ulje za liječenje težih i ozbiljnih stanja, ali učinit ćete mnogo za zdravlje uključite li kokosovo ulje u svakodnevnu prehranu te u higijenske i kozmetičke rituale.

Tri savjeta

1. Kokosovo ulje snažno djeluje protiv gljivičnih infekcija. Korisno ga je uzimati oralno i svakodnevno nanositi na zahvaćena područja.

2. Odlično je za terapeutsku masažu jer smiruje umorne i bolne mišiće, a ako ga obilnije nanesete, i za senzualnu masažu cijelog tijela. Može biti lubrikant (ali ne slaže se s lateksom).

3. U kombinaciji s eteričnim uljima (paprene metvice, ružmarina, limuna…) učinkovito odbija kukce. Na žlicu kokosova ulja ide 5-6 kapi eteričnog; tom mješavinom namažite kožu.

Njega kože

Kokosovo ulje može poslužiti i kao:

■ Krema za lice, posebno ako imate masnu kožu sklonu aknama, jer ima antibakterijska svojstva.
■ Sredstvo za odstranjivanje šminke koje istovremeno hidratizira kožu.
■ Maska za lice ako ga pomiješate s medom, ostavite na licu deset minuta i potom isperete mlakom vodom.
■ Hidratantno sredstvo za tijelo umjesto uobičajene kreme koju koristite nakon kupanja.
■ Piling za tijelo ako pomiješate jednu žlicu šećera od trske i tri žlice kokosova uha.
■ Maska za kosu ako ulje umasirate u kožu vlasišta, ostavite da odstoji 15 minuta i isperete. Neće vam trebati regenerator nakon pranja.
■ Balzam prije depilacije britvicom, dovoljno je na kožu nanijeti malo kokosova ulja i zaštitili ste kožu od neugodna struganja britvice.