Kokosova voda kao zdravi napitak

Sveza kokosova vodaIz godine u godinu kako u svetu tako i na našim prostorima sve su popularniji proizvodi od kokosa. Počev od kokosovog ulja, preko kokosovog mleka i brašna pa sve do kokosove vode.

Ono što je jako specifično i što kokosovu vodu čini tako magičnom i popularnom je činjenica da ima sastav sličan našoj krvnoj plazmi. Upravo iz tog razloga se ratovima od pre koristila za transfuziju krvi kao prva pomoć ranjenicima.

Verovatno ne znate i podatak da jedna od najpoznatijih svetskih pevačica Rijana svakog meseca naručuje veće količine kokosove vode i odvaja lepe svote novca samo da bi je pila redovno svakog meseca nabavljujući je iz Brazila.

Slobodno možemo reći da je kokosova voda zaista sa pravom toliko popularna već sada, a postaje sve popularnija iz dana u dan. Ipak, ne bi trebalo da je mešate sa kokosovim uljem ili kokosovim mlekom pošto su to sve različite stvari i različitu funkciju i benefite imaju.

Koje su osnovne dobre strane kokosove vode?

Ono što je najbitniji podatak vezan za ovu vodu je to da ona u sebi sadrži veliki broj minerala. Jedan od njih i svakako najbrojniji je mineral kalijum. Kalijum je uz natrijum jako bitan izvor elektrolita za naš organizam pa ga nikako ne smete zanemariti.

Pored kalijuma, ova voda je odličan izvor i drugih minerala poput kalcijuma, mangana, govždja itd.

Kokosova voda ne sadrži holesterol i ima jako malo kalorija pa je možete slobodno konzumirati u većim količinama tokom dana bez bojazni da ćete se ugojiti. U jednom napitku od na primer 200 mililitara imate samo 50 kalorija što je zaista fascinantno.

Jako je popularna kako kod sportista tako i kod rekreativaca jer je jedan sjajan izbor za hidrataciju i osveženje organizma. Svi dobro znamo koliko dehidratacija može biti opasna pa je na vreme možemo sprečiti konzumiranje kokosove vode nakon treninga.

Vezani članak:  Voćni osvježavajući napitak koji ubrzava metabolizam i topi salo

Pored minerala koje smo pomenuli, u ovoj vodi ima jako puno i bitnih vitamina. Najvažnije je pomenuti vitamine B komplexa koji nam je jako bitan da ga unesemo iz spoljne sredine.

Pored ovih prednosti koje smo nabrojali, kokosova voda ih ima još puno tako da ukoliko ste u prilici trebali bi nabaviti jednu kokosovu vodu i videti kakav će efekat imati na vas.